O-STA

Stroški brezplačne pomoči

Na naši spletni strani smo že večkrat pisali o kratkotrajnem delu, torej brezplačni pomoči družinskega člana podjetniku. Pred kratkim pa se je na nas obrnila podjetnica z vprašanjem glede povračil stroškov na službenem potovanju (kilometrina, prenočišče in dnevnice) za družinskega člana, ki v njenem podjetju opravlja kratkotrajno delo.

Kasneje so se podobna vprašanja ponavljala, zato podajamo nekaj pomembnih podatkov v zvezi s tem.

V kolikor podjetnik ožjemu družinskemu članu izplača kilometrino, prenočišče, dnevnice ipd, se takšno povračilo stroškov obdavči enako kot dohodek iz pogodbenega razmerja - to je tako kot v primeru dela preko podjemne pogodbe/pogodbe o delu. Na žalost to poveča strošek izplačevalca.

Primer:

Žena občasno pomaga možu (SP) v njegovi delavnici, ki je v Grosuplju, sama pa ima običajno prebivališče v Ljubljani. Če bi ji mož preko svojega SP želel povrniti prevoz npr. v znesku 20€ (neto) bi to pomenilo, da je strošek njegovega podjetja 36,95€. Ker po "pogodbi o delu" pripadajo 10% normirani odhodki, lahko gospa na letni ravni napiše ugovor na informativni izračun dohodnine in uveljavlja dejanske stroške in ne le 10% od dohodka, torej bo po vsej verjetnosti dobila povrnjeno plačano akontacijo dohodnine v višini 5,75€, medtem ko plačane ostale prispevke seveda ne.

Pripravili: Bogdana Rejc in Sabina Dimnik, Data d.o.o.

http://data.si/blog/2014/04/01/stroski-brezplacne-pomoci/