O-STA

V Celju bosta to nedeljo koncertirala zbor "ELTE Pro Musica" Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti ter Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju

Vstop na edinstveno koncertno doživetje je za obiskovalce brezplačen

Celje, 8. april 2014, V Celjskem domu bosta v nedeljo, 13. aprila 2014 ob 19.00 nastopila Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, ki ga vodi Tomaž Marčič in zbor "ELTE Pro Musica" Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti, ki ga vodi zborovodkinja Zsuzsánna Mindszenty. Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju vse od ustanovitve pod vodstvom profesorja Egona Kuneja sodi med najboljše šolske pevske sestave v slovenskem prostoru, saj je eden redkih mladinskih zborov, ki že od leta 1945, četudi z manjšimi prekinitvami, vztraja nad običajno ravnjo srednješolskega petja. Za kakovostno izvajanje zahtevne in raznolike zborovske glasbe je pevski zbor prejel številne nagrade in priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih doma in v tujini. Zbor "ELTE Pro Musica" Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti letos praznuje 30 obletnico neprekinjenega delovanja. Sestavljajo ga študenti oddelka za glasbo Fakultete za humanistične študije, ki se izobražujejo za učitelje glasbe v osnovnih in srednjih šolah. Spored: Jacobus Handl Gallus, Alessandro Scarlatti, Wolfgang Amadeus Mozart, Ferenc Liszt, Márton Levente Horváth, Miklós Kocsár, Ferenc Farkas, Zoltán Kodály, Jose A. Rincon.

Vstop na prireditev, ki nastaja v organizaciji Zavoda Celeia Celje, je za obiskovalce brezplačna. Več info www.celeia.info, FB V Celju smo face.

Osrednje in častno mesto v pestri glasbeni dejavnosti I. gimnazije v Celju nedvomno pripada gimnazijskemu pevskemu zboru, ki se je z več desetletnim kontinuiranim izročilom vtkal v kulturno podobo gimnazije in Celja. Pevski zbor je bil in je še vedno pomemben ambasador gimnazijske kulture. Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju vse od ustanovitve pod vodstvom profesorja Egona Kuneja sodi med najboljše šolske pevske sestave v slovenskem prostoru, saj je eden redkih mladinskih zborov, ki že od leta 1945, četudi z manjšimi prekinitvami, vztraja nad običajno ravnjo srednješolskega petja. Za kakovostno izvajanje zahtevne in raznolike zborovske glasbe je pevski zbor prejel številne nagrade in priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih doma in v tujini. Od šolskega leta 2009/2010 zbor deluje pod umetniškim vodstvom profesorja Tomaža Marčiča. Zbor vsako leto pripravi tradicionalni božično-novoletni koncert s šolskim orkestrom in pomladni koncert, na katerem se predstavi s tehtnejšim a cappella programom umetnih in slovenskih ljudskih pesmi. Poleg tega vsako leto nastopi na območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov Pesemca, zapoje na različnih občinskih proslavah ali prireditvah ter sodeluje tudi z drugimi sestavi.

Zbor "ELTE Pro Musica" Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti letos praznuje 30 obletnico neprekinjenega delovanja. Sestavljajo ga študenti oddelka za glasbo Fakultete za humanistične študije, ki se izobražujejo za učitelje glasbe v osnovnih in srednjih šolah. Zbor redno koncertira na Univerzi in gostuje po vsej Madžarski in v številnih evropskih državah, osvojil pa je več nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Nemčiji, Franciji, Grčiji in Italiji. Repertoar zbora obsega temeljna dela vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenjajo sodobni madžarski ustvarjalnosti. Zsuzsánna Mindszenty je diplomantka glasbene akademije Franza Liszta v Budimpešti, kjer je tudi doktorirala. Delovala je kot pedagog na glasbeni šoli, od leta 1985 pa je profesorica zborovskega dirigiranja na Fakulteti za humanistične študije Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti. Kot zborovodkinja je bila nagrajenka znanih mednarodnih pevskih tekmovanj, tudi tekmovanja v Mariboru. Zsuzsánna Mindszenty je predsednica madžarskega združenja zborov in orkestrov. Vodi zborovske delavnice in tečaje ter sodeluje pri delu madžarskih in mednarodnih pevskih žirij. Lani je bila tudi članica žirije na 30. mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju. Za svoje umetniške dosežke je prejela več nagrad.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial

Iz arhiva zborov

Več info: Nenad Firšt,e-pošta:nenad.first@celje.si