O-STA

NLB ob odstopu dr. Franceta Arharja: Vmešavanje politike v delovanje banke je nedopustno ravnanje v nasprotju z zavezami Republike Slovenije do Evropske komisije

Kakršenkoli poskus vmešavanja političnih struktur v delovanje NLB je nedopustno ravnanje. Banka deli mnenje prvega nadzornika NLB dr. Franceta Arharja, ki je danes na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sporočil svojo odločitev o odstopu s funkcije predsednika nadzornega sveta banke in člana tega organa. Namreč, v skladu z zavezami, ki jih je Republika Slovenija sprejela, je "ena od zahtev Evropske unije, da se politika umakne iz upravljanja banke," kot je javno že pojasnil dr. Arhar. Gre za izrecni sestavni del Kataloga zavez, ki jih je Republika Slovenija sprejela sama ob podelitvi soglasja Evropske komisije za državno pomoč NLB. Zaveze natančno opredeljujejo okvir za potrebna dopustna ravnanja banke pri uresničevanju Načrta prestrukturiranja NLB.

Banka posluje stabilno in dosega zastavljene načrte. Rezultati letošnjega leta so več kot spodbudni, s čimer se je včeraj seznanil nadzorni svet in izrazil vso podporo upravi pri nadaljnjem delu. Banka ostaja osredotočena na stranke in strokovno ter kakovostno zagotavljanje svojih storitev. Uprava odgovorno nadaljuje potrebno preobrazbo NLB ob nezmanjšani pozornosti do vseh zaposlenih, ki temu namenjajo velike napore, in v prid vseh deležnikov.

Nadzorni svet banke ne glede na odločitev dr. Arharja o odstopu deluje nemoteno. V odsotnosti predsednika nadzornega sveta prevzame njegove naloge njegov namestnik Gorazd Podbevšek.