O-STA

Na natečaj "Spodbujajmo prijateljstvo" se je prijavilo preko 1.000 otrok

Danes je v spodnji etaži Emporiuma ljubljanskega BTC Cityja potekala otvoritev razstave del, zbranih v natečaju "Spodbujajmo prijateljstvo". V okviru natečaja, katerega namen je spodbujanje otrok k pozitivnemu razmišljanju o prijateljstvu ter razvijanju dobrih odnosov z vrstniki, je sodelovalo 1.134 otrok iz 59 slovenskih vrtcev in osnovnih šol. Skupaj so poslali 79 izdelkov, ki bodo v spodnji etaži Emporiuma razstavljeni vse do 10. maja.

Na dogodku, ki je bil namenjen vsem udeležencem natečaja, so organizatorji iz Društva za trajnostni razvoj Sobivanje udeležencem natečaja izročili potrdila o udeležbi in posebna priznanja.

Letošnji natečaj je potekal v dveh kategorijah, za vrtce in za šole, ter v dveh delih. Poleg lanskoletnega kreativnega natečaja za najboljšo risbo oz. fotografijo so letos natečaju dodali še tekmovanje za nagrado "Naj prijatelj". To so lahko postali posamezniki, ki so se v odnosu do vrstnikov izkazali z najbolj prijateljskimi dejanji. Za nagrado "Naj prijatelj" so posameznika predlagali vrtci ali šole, za likovni natečaj pa so se lahko prijavili posamezniki ali posamezni razredi.

Likovni/kreativni natečaj:

Med osnovnimi šolami so najboljša mesta dosegle:

 1. mesto: OŠ Kungota - Podružnična šola Svečina,
 2. mesto: OŠ Bistrica - Podružnična šola Kovor,
 3. mesto: OŠ Bršlin.

Med vrtci so bili zmagovalci naslednji:

 1. mesto: zasedel Vrtec Mronarček iz Pirana,
 2. mesto: Vrtec Miškolin (enota Želvice - Ljubljana Polje),
 3. mesto: Vrtec Otona Župančiča (skupina Muce, enota Loka, Črnomelj).

Naj prijatelj:

Naj prijatelji med osnovnimi šolami so postali:

 1. mesto: Tinka Brcar in Manca Gerbec iz OŠ Vodmat,
 2. mesto: Neja Hadžiselimović iz OŠ Voličina,
 3. mesto: Nika Hajsinger iz OŠ Frana Roša.

Med najmlajšimi so se najbolj izkazali:

 1. mesto: enota Vrtca Črnuče (enota Ostržek, skupina Pikapolonica),
 2. mesto: Adam Šibelja Gorše iz Vrtca Najdihojca,
 3. mesto: pa Gaja iz Vrtca Miškolin.

Nada Pavšer, predsednica Društva za trajnostni razvoj Sobivanje, je ob zaključnem dogodku natečaja povedala: "Z izvedbo in odzivom natečaja smo več kot zadovoljni, saj je letošnji natečaj presegel zelo uspešnega lanskega. Ponosni smo, da je zanimanje za natečaj vedno večje, o čemer priča tudi za 15 % večje število prejetih izdelkov kot lani. Vesela sem, da lahko z natečajem pripomoremo k večjemu zavedanju, da so prijatelji in družina v življenju zelo pomembni ter da je potrebno biti do njih prijazen in pozoren. Pomembno je, da otroke že v rosnih letih spodbujamo k razmišljanju o prijateljih tudi na drugačen način, preko risbe."

Razstavo del je omogočila družba BTC, ki ob svoji 60. obletnici pod sloganom "V korist prihodnjih generacij" nadaljuje s spodbujanjem družbeno odgovornih projektov pri mladih generacijah.