O-STA

Službeno vozilo: da ali ne?

Mobilnost v poslu je pomembna, pa če v poslovne namene preživite večino časa na cestah ali vozilo potrebujete le za vožnjo po opravkih. Podjetja in podjetniki so tako velikokrat v dilemi, kaj se jim bolj izplača: da kupijo službeno vozilo ali lastno vozilo in za stroške prevoženih kilometrov bremenijo podjetje?

Na to vprašanje ni enega odgovora, vse je odvisno od potreb posameznega podjetja.

Dejavnost podjetja

Če gre za dejavnost, kjer se vozilo uporablja dnevno, potem je morda bolje kupiti službeno vozilo.

Finančna zmožnost podjetja

Poleg same cene službenega vozila, plačujete še stroške za gorivo, zavarovanje, redne in izredne servise, menjavo pnevmatik, urejanje dokumentacije, vinjeto in splošno vzdrževanje vozila. Če nimate dovolj sredstev za nakup službenega vozila pa lahko pridobite finančni ali poslovni leasing. Podjetje pa lahko vozilo tudi najame, kar prinaša nekatere prednosti. Mesečni strošek je fiksen in znan vnaprej, pokrije pa praktično vse, razen seveda stroškov goriva. Vendar v tem primeru ne smete pozabiti, da avto, ki ga plačujete, ne bo nikoli vaš.

Tudi v zasebne namene?

V kolikor bi imeli le eno vozilo, ki bi ga uporabljali v službene in zasebne namene, boste morali dokazovati število prevoženih kilometrov v ene in druge namene. Zanj se v tem primeru plačuje tudi boniteta.

Uveljavljanje stroškov za davčno olajšavo

Za nakup avtomobila kot podjetje ali samostojni podjetnik ne morate uveljavljati davčne olajšave za investiranje, razen če je vozilo okolju prijazno. Na podlagi investicije v vozilo so pa upravičeni stroški amortizacije, vzdrževanje, registracije in servisa.

V kolikor so stroški vzdrževanja vozila višji, je smiselno, da opravite investicijo v podjetje. V nasprotnem primeru je bolje, da zaposlenemu povrnete strošek kilometrine za prevožene kilometre. V obeh primerih je potrebno vodenje evidenc, podrobnosti česa se lahko naučite na izobraževanju Potni nalogi.