O-STA

Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 letos z dinamičnimi vsebinami in krajšimi programskimi ciklusi

Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje. Projekt, katerega programsko vsebino letos intenzivno sooblikuje ljubiteljska kultura, je omogočila Mestna občina Celje.

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu s katerim Mestna občina Celje bogati kulturno dogajanje v mestu, se tudi letos osredotoča na raznoliko vsebinsko ponudbo, ki ji bodo lahko ciljne javnosti sledile na že dodobra prepoznavnih prireditvenih lokacijah v mestnem središču. Pri pripravi programa smo na Zavodu Celeia Celje ob pomoči Programskega odbora sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje najširšim ciljnim javnostim.

V letošnjem letu, v skladu z dogovorom MOC, v programsko shemo prvič intenzivno vključujemo celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so s svojimi projekti kandidirali na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki jih bo sofinancirala MOC v letu 2014 in so kot takšni dolžni enega izmed projektov brezplačno izvesti v okviru oživitve mestnega jedra in Celjskega gradu s poudarkom na vsebinski prioriteti projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2014.

V letošnjem letu smo na Zavodu Celeia Celje, ob pomoči Programskega odbora, začeli s postavljanjem osnovnega konceptualnega ogrodja poletnih prireditev. Glede na to,da se prvič v koncept vpeljujejo tudi vsebine ljubiteljskih ustvarjalcev in da se bodo vsebine dopolnjevale s programskimi nagovori vabljenih ustvarjalcev, pri postavljanju zasnove že prvo leto sledimo načelu s katerim želimo tudi v prihodnje v ospredje postavljati posamezne sklope prireditev s katerimi bomo izpostavili predhodno določene segmente umetnosti (npr. zgolj literaturo, vizualne umetnosti, gledališče ipd.). Tako bomo v letošnjem v letošnjem letu, v sodelovanju z Zavodom Bufeto (11. do 13. 7. 2014) in Mednarodnim festivalom uličnega gledališča Ano Desetnico (27. do 29. 6. 2014), zasnovali mini festivalske cikluse, s katerimi bomo v ospredje postavili prvine pouličnega gledališča, cirkusa ... Na takšen način katerih bomo pripomogli ne le k še večji prepoznavnosti in razvoju samih žanrov (cirkus, ulično gledališče) v našem okolju, ampak tudi širše in z njihovo vključitvijo poskrbeli za raznoliko in pestrejšo kulturno ponudbo mesta Celje. Tako festival cirkuško-klovnovskih delavnic kot tudi festival uličnega gledališča zaobjemata najširši možni krog uporabnikov (različne starostne, socialne in jezikovne skupine, tuje obiskovalce ipd.), kot tudi "neuporabnike" kulturnih vsebin (naključne mimoidoče oz. tiste javnosti, ki redko posegajo po kulturno-umetniških dobrinah). Zavod Bufeto: je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče - sintezo klovnade, cirkusa in gledališča / Ana Monroe: Gledališče Ane Monro se je iz majhne, a izrazno in umetniško močne gledališke skupine razvilo v pomembno producentsko hišo, ki pokriva celoten program produkcije na področju uličnega gledališča - od vzgoje, organizacije festivalov in produkcije predstav do nastopov po vsej Sloveniji in širnem svetu ter vpetosti v mednarodna sodelovanja.

Skupaj s KUD BaoBab ( 5. 7. 2014) iz Ljubljane bomo v mesecu juliju izpeljali celodnevni dogodek poimenovan Izrazni svet Afriške kulture, s katerim omogočamo vpogled v umetniško izjemno močan tok dogajanja, ki ga ustvarjajo v Sloveniji živeči Afričani. Namen dogodka je predstaviti izrazni svet afriške kulture v podobi, sliki, besedi in zvoku in s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov. Temeljni razlog za zasnovo projekta je torej predstavitev afriške kulture, ki ostaja stigmatizirana, dokler naše razumevanje izhaja samo iz posrednega stika z afriško civilizacijo in dokler interpretacija zgodovine afriške celine ostaja takšna, kot jo razumeva tržno gospodarstvo in popularna strokovna literatura. Aktivno vključevanje novih kultur v slovensko kulturno sredino zagotavlja priseljencem in skupnosti, v katero se vključujejo, razvoj sožitja in plemenitenja raznolikosti kultur, ki z osveščanjem dviguje zavest, vrednote strpnosti in sožitja ter razvija spoštovanje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva ter integritete osebnosti. KUD BAOBAB: Kulturno umetniško društvo Baobab, ki ga zastopa koreografinja in plesalka Maša Kagao Knez, deluje na področju plesa, glasbe in gledališča. Društvo je osredotočeno na zahodnoafriško kulturo in usmerjeno k povezovanju le-te s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem.

Na Zavodu Celeia Celje smo se prav tako povezali s Pripovedovalskim varietejem iz Ljubljane (15. in 16. 8. 2014), s katerim smo zasnovali dvodnevni mini ciklus pripovedovalnih delavnic za najmlajše, ki se bodo zaključile s pripovedovalskim nastopom udeležencev na Mestni plaži. Ob tem pa že načrtujemo uvedbo novega sklopa delavnic v Centru sodobnih umetnosti Celje, v katerih bomo lucidno združevali prvine likovnega in pripovedovalskega izraza in ki bodo predvidoma zaživele v mesecu oktobru. Vodji in glavni mentorici programa, Špela Frlic in Ana Duša sta bili v zadnjih desetih letih redni članici pripovedovalske skupine Za 2 groša fantazije, leta 2009 pa sta pričeli z ustvarjanjem samostojnega pripovedovalskega programa z imenom Pripovedovalski Variete. Od leta 2009 redno vodita izobraževalne programe s področja pripovedovanja (v zadnjih dveh letih v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Trubarjevi hiši literature, Knjižnici Maribor, Zavodu CIRIUS Kamnik itn.).

V letošnjem letu se spreminja tudi lokacijski prostor dvodnevne srednjeveške prireditve Dežela celjska vabi (29. in 30. 8. 2014), ki še vedno predstavlja vrhunec programskega dogajanja v poletnih mesecih. Petkovo dogajanje se tako iz Starega gradu Celje seli v mestno jedro, ki bo zaživelo v duhu srednjeveških glumačev, tržnične ponudbe in s srednjeveško kuliso vabilo k obisku sobotne prireditve na Starem gradu Celje.

PESTRA PROGRAMSKA PONUDBA NA STAREM GRADU CELJE

V letošnjem letu v goste prihajajo: Oliver Dragojević (7. 6. 2014 ob 20.30), Tabu, s projektom Odprto! (10. 7. 2014 ob 21.00), Jan Plestenjak (8. 8. 2014 ob 20.00) in

Klapa Intrade & Tomislav Bralić (22. 8. 2014 ob 20.30).

Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstave:Tak Si s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem (11. 6. 2014 ob 21.00) ter MULC ... Te gleda (4. 7. 2014 ob 21.00) z Bojanom Emeršičem, ki ju Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Sititeatrom BTC Ljubljana.

Vrhunec bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela Celjska vabi zadnji vikend v mesecu avgustu (30. 8. 2014 od 15.00 do 20.00), ki jo bo tudi letos možno obiskati zgolj za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki bo v soboto vključeval tudi brezplačni prevoz z avtobusom na Stari grad Celje in nazaj. Kot vsako leto bodo tudi letos na gradu potekala že tradicionalna podelitev Veronikine nagrade (26. 8. ob 20.00) v organizaciji Fit media d.o.o.

Novost: Letos prvič organizirani brezplačni avtobusni prevozi na koncerte

(7.6., 8.8. ter 22. 8. 2014), odhod avtobusa s stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje) ob 19.30.

PROGRAM "ŽIVA ZGODOVINA"

Zaradi odličnih odzivov javnosti v letošnjem letu na Starem gradu Celje nadaljujemo s programom Žive zgodovine, ki smo ga konceptualno nadgradili. Obiskovalcem poleg animirane predstavitve grajskega življenja ponujamo še delavnice, vodenja z lokalnimi turističnimi vodniki ipd. K sooblikovanju letošnjega programa smo povabili tudi: Turistično društvo Celje, Otroške sanje s.p. Bojana Komplet, Atelje Moč svetlobe, Nena Žmajde ter najboljše celjske lokalne turistične vodnike. Še vedno pa za animacijske programe skrbijo članice in člani KUD Beli volki. Vsa ponudba je vključena v osnovno vstopnino za Stari grad Celje ( 2 EUR / oseba). Termin grajskih animacij: vsako soboto in nedeljo od 11.00 do konca obratovalnega časa TIC Stari grad Celje. V primeru slabega vremena se animacije ne izvajajo oz. se prilagodijo vremenski sitaciji.

JUNIJ - mesec BITKE PRI NIKOPOLJU

Leta 1396 grof Herman II. iz turških rok reši Sigismunda Luksemburškega. V zahvalo mu Sigismund obljubi poroko z njegovo prvorojeno hčerjo. Na Starem gradu si boste lahko ogledali priprave Hermanove vojske na to prelomno bitko.

sobota, 31. 5.- nedelja, 1. 6. 2014 TURNIR V MEČEVANJU

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (mečevalsko izobraževanje,

predstavitev tehnik bojevanja z različnimi orožji, bojevanje v oklepih, izdelava

verižnine,izdelovanje mečev, ščitov, helebard)

17.00: TURNIR v mečevanju na osrednjem grajskem dvorišču

18.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 7. 6. - nedelja, 8. 6. 2014 - KULINARIČNE IN KOSTUMOGRAFSKE DELAVNICE

Na kostumografski delavnici VITEZ SE OBLEČE si bodo obiskovalci sami lahko izdelali otroške viteške tabarde, ogrinjala in usnjene dodatke. Tisti bolj kulinarično navdahnjeni pa bodo lahko v kulinarični delavnici TRI KAŠE... izdelali in skuhali srednjeveške dobrote. Skozi ves dan boste lahko spremljali življenje v taboru ter sodelovali v animacijah s srednjeveškimi igrami.

sobota, 14. 6. - nedelja, 15. 6.2014 TURNIR V MEČEVANJU z nagradami za najmlajše

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (mečevalsko izobraževanje,

predstavitev tehnik bojevanja z različnimi orožji, bojevanje v oklepih, izdelava

verižnine,izdelovanje mečev, ščitov, helebard)

17.00: TURNIR v mečevanju na osrednjem grajskem dvorišču

18.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 21.6. 2014 - 16.30 vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

nedelja, 22. 6. 2014 - 16.00 vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

sobota, 28. 6. 2014 - nedelja, 29. 6. 2014 DELAVNICE ZA NAJMLAJŠE

Izdelava grajskega pisma s pečatnim voskom

JULIJ - MESEC BARBARE CELJSKE

Barbara Celjska leta 1401 dopolni 9 let in se zaroči s Sigismundom Luksemburškim. Njena mati, Katarina Celjska, organizira velike priprave na slavje in izobraževanje za grajske spletične na področju ženskih skrivnosti.

sobota, 05. 7. 2014 - nedelja, 06. 7. 2014 - KULINARIČNE IN KOSTUMOGRAFSKE DELAVNICE

Na kostumografski delavnici KRALJIČINA POKRIVALA si bodo obiskovalci sami lahko izdelali ženska plemiška pokrivala, pokrivala za male viteze, obrtniška in kmečka pokrivala. Tisti bolj kulinarično navdahnjeni pa bodo lahko izdelali in skuhali srednjeveške dobrote v kulinarični delavnici KIKIRIKI, JEST SE MUDI... Skozi ves dan boste lahko spremljali življenje v taboru ter sodelovali v animacijah s srednjeveškimi igrami.

BARBARA CELJSKA SE PREDSTAVI

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (izdelovanje kronic/stožčastih

pokrival za princeske, srednjeveške kozmetike, mošnjičkov,

spoznavanje zelišč, predstavitev dvornega obnašanja in ženskih skrivnosti)

18.00: Barbara se predstavi na osrednjem grajskem dvorišču

19.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 12. 7. 2014. 20.00 - večerno vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

nedelja, 13. 7. 2014 18.00 - vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

sobota, 19. 7 .- nedelja, 20.7.2014 - KULINARIČNE IN KOSTUMOGRAFSKE DELAVNICE

Na kostumografski delavnici PRINCESKINE OGRLICE si bodo obiskovalci sami lahko izdelali nakit, okrasje, trakove za obleke iz kraljičine omare. Tisti bolj kulinarično navdahnjeni pa se bodo lahko preizkusili v kulinarični delavnici DELICIJE IZ GOVEDINE. Skozi ves dan boste lahko spremljali življenje v taboru ter sodelovali v animacijah s srednjeveškimi igrami.

BARBARA CELJSKA SE PREDSTAVI

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (izdelovanje kronic/stožčastih

pokrival za princeske, srednjeveške kozmetike, mošnjičkov,

spoznavanje zelišč, predstavitev dvornega obnašanja in ženskih skrivnosti)

18.00: Barbara se predstavi na osrednjem grajskem dvorišču

19.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 26. 7. - nedelja, 27. 7.2014 - DELAVNICE ZA NAJMLAJŠE

Na srednjeveških ustvarjalnicah na Starem gradu Celje bodo izdelovali princeske in viteze ter kronice, meče in ščite..

AVGUST - mesec PLESA IN GLASBE

Piše se leto 1405 in čas poroke Barbare in Sigismunda se hitro bliža. Katarina Celjska organizira velik glasbeno-plesni festival za grajsko gospodo, da jih pouči na področju srednjeveške kulture.

sobota, 2. 8. - nedelja, 3. 8. 2014 - KULINARIČNE IN KOSTUMOGRAFSKE DELAVNICE

Na kostumografski delavnici Kam s cekini? - MOŠNJIČKI, TORBICE si bodo obiskovalci sami lahko izdelali mošnjičke in torbice. Tisti bolj kulinarično navdahnjeni pa bodo v kulinarični delavnici PEČENJAKI lahko izdelali in skuhali srednjeveške dobrote. Skozi ves dan boste lahko spremljali življenje v taboru ter sodelovali v animacijah s srednjeveškimi igrami.

GRAJSKA ZABAVA s plesom obiskovalcev

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (plesne delavnice, srednjeveška glasbila in glasba, trebušni ples, učenje plesa z ognjem, ples obiskovalcev)

18.00: grajska zabava na osrednjem grajskem dvorišču

19.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 9. 8. 2014 - 20.00 - vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

nedelja, 10. 8. 2014 - 18.00- vodenje z lokalnim turističnim vodnikom

sobota, 16. 8. - nedelja, 17. 8. 2014 GRAJSKA ZABAVA s plesom obiskovalcev

10.00 - 20.30: delavnice v srednjeveškem taboru (plesne delavnice, srednjeveška glasbila in glasba, trebušni ples, učenje plesa z ognjem, ples obiskovalcev)

18.00: grajska zabava na osrednjem grajskem dvorišču

19.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 23. 8. - nedelja, 24. 8.2014 - DELAVNICE ZA NAJMLAJŠE

Izdelava nakita: bojevniški medaljon

petek in sobota 29. in 30.8.2014 - DEŽELA CELJSKA VABI

SEPTEMBER - mesec KUHARSKIH UŽITKOV

Kuharski mojstri od blizu in daleč so prišli v celjsko grofijo, da gospodi pokažejo svoje kuharske sposobnosti. Jedi katerega mojstra bodo krasile mize na slavnostni poroki Barbare in Sigismunda?

sobota, 6. 9.- nedelja, 7. 9. 2014 KUHARSKI TURNIR

10.00 - 19.30: delavnice v srednjeveškem taboru (hrana v srednjem veku, uporaba

"neužitnih" delov živali in rastlin v srednjem veku, kuharsko

tekmovanje, zelišča v srednjeveški kuhinji)

17.00: kuharski turnir na osrednjem grajskem dvorišču

18.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 13. 9. - nedelja, 14. 9.2014 - KULINARIČNE IN KOSTUMOGRAFSKE DELAVNICE

Na kostumografski delavnici VEZENJE bodo obiskovalci sami lahko izdelovali iz srednjeveških materialov in enostavnih vezenin. Tisti bolj kulinarično navdahnjeni pa bodo lahko v kulinarični delavnici TRI KAŠE... izdelali in skuhali srednjeveške dobrote. Skozi ves dan boste lahko spremljali življenje v taboru ter sodelovali v animacijah s srednjeveškimi igrami.

sobota, 20. 9.- nedelja, 21. 9. 2014 KUHARSKI TURNIR

10.00 - 19.30: delavnice v srednjeveškem taboru (hrana v srednjem veku, uporaba

"neužitnih" delov živali in rastlin v srednjem veku, kuharsko

tekmovanje, zelišča v srednjeveški kuhinji)

17.00: kuharski turnir na osrednjem grajskem dvorišču

18.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 27. 9.2014 - SVETOVNI DAN TURIZMA- 18.00 - vodenje z lokalnim vodnikom

nedelja, 28. 9.2014 - 17.00 - vodenje z lokalnim vodnikom

OKTOBER - mesec LOVA NA ČAROVNICE

Polnočno jahanje prašičev, skrivnostno kisanje grajskega vina, slaba letina, suša in po vrhu vsega še skrivnostno umiranje tlačanov za boleznijo, ki ji pravijo "črna smrt" ali kuga. To je lahko le delo zlovešče čarovnice! Neusmiljeni inkvizitorji so prišli v grofijo ujeti čarovnico in jo tudi pred vsem kar je sveto obsoditi.

sobota, 4. 10.- nedelja, 5. 10.2014 LOV NA ČAROVNICE

10.00 - 17.30: delavnice v srednjeveškem taboru (izdelovanje rekvizitov za noč čarovnic - klobuki, plašči, skeleti, izdelovanje skupinske lutke)

16.00: lov na čarovnice na osrednjem grajskem dvorišču

17.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 11. 10.2014 - 17.00 vodenje z lokalnim vodnikom

nedelja, 12.10.2014 - 17.00 - vodenje z lokalnim vodnikom

sobota, 18. 10.- nedelja, 19. 10. 2014 LOV NA ČAROVNICE

10.00 - 17.30: delavnice v srednjeveškem taboru (izdelovanje rekvizitov za noč čarovnic - klobuki, plašči, skeleti, izdelovanje skupinske lutke)

16.00: lov na čarovnice na osrednjem grajskem dvorišču

17.00: ogled gradu v spremstvu grajskega lika

sobota, 25. 10. - nedelja, 26. 10.2014 - DELAVNICE ZA NAJMLAJŠE

Na srednjeveških ustvarjalnicah na Starem gradu Celje bodo izdelovali princeske in viteze ter kronice, meče in ščite

PROGRAMSKA PONUDBA POIMENOVANA CELJANI CELJANOM

Z željo, da obiskovalce še posebej opozorimo na programsko ponudbo celjskih ljubiteljskih kulturnikov, smo njihove programe označili s sloganom Celjani Celjanom.

SVET V MESTU NA VODNEM STOLPU CELJE

Gre za poimenovanje programske ponudbe, ki v mesto prinaša gostovanja odličnih slovenskih glasbenih in gledaliških ustvarjalcev, katerih ustvarjalnost se navezuje na interpretacijo različnih žanrskih zvrsti.

PROGRAMSKO PONUDBO LETOŠNJEGA POLETJA DOPOLNJUJEMO Z NASLEDNJIMI VSEBINAMI:

· NEDELJSKA VODENJA Z NAJBOLJŠIMI LOKALNIMI TURISTIČNIMI VODNIKI

Zaradi odličnega odziva obiskovalcev, ki so se udeležili vodenj v decembrskem obdobju, tovrstna vodenja vključujemo tudi v programski skelet Poletja v Celju, knežjem mestu. Pričetek vodenj: 20.00, zbirno mesto: Krekov trg, pred vhodom v Turistično informacijski center. Več: 03 42 87 936, 03 49 25 081, FB V Celju smo face, www.celeia.info

Nedelja, 22. junij

20.00 KREKOV TRG CELJE

Sprehod po starem mestnem jedru skozi oči umetnostnega zgodovinarja Matije Plevnika. Cena vodenja: 2 EUR / osebo.

Nedelja, 20. julij

20.00 KREKOV TRG CELJE

Na potepu z izvrstnim zgodovinarjem, mag. Damirjem Žeričem boste izvedeli vse o Rimskem srednjeveškem Celju. Cena vodenja: 2 EUR / osebo.

Nedelja, 24. avgust

20.00 KREKOV TRG CELJE

Na potepu z odličnim lokalnim vodnikom Nikolajem Korenjakom boste spoznavali Celjske mite in legende. Cena vodenja: 2 EUR / osebo.

· RAZSTAVA FOTOGRAFIJ NATIONAL GEOGRAPHIC NI NAM VSEENO / TAKE CARE

MESTNO SREDIŠČE, od 20. 6. do 31. 9. 2014

ODPRTJE: 20. 6. 2014 ob 10.30

Revija National Geographic z znamenitim rumenim okvirjem je uradno glasilo društva National Geographic Society, ki je januarja 2013 praznovalo že 125. rojstni dan. Takrat se je namreč v Washingtonu zbralo 33 izobražencev z različnih področij in se odločilo ustanoviti društvo, katerega cilj je bil "poglabljati in širiti znanje geografije". Ustanovitelji si takrat zagotovo niso mogli predstavljali, da bo društvo sčasoma preraslo v eno največjih neprofitnih znanstvenih in izobraževalnih organizacij na svetu; organizacijo, k s prihodki od svoje dejavnosti podpira številne odprave, raziskave in okoljevarstvene projekte (do danes jih je bilo že več kot 11.000), pred leti pa je poslanstvo svojega delovanja dopolnilo še z motom "Navdihovati ljudi pri skrbi za naš planet" - Inspiring people to care about our planet.

V obeležitev 125. obletnice društva je National Geographic Slovenija ob finančni podpori ameriškega veleposlaništva v Ljubljani na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani postavil na ogled 120 fotografij; polovico iz arhivov ameriškega National Geographica in polovico fotografij slovenskih fotografov, ki so od maja 2006, ko je začela izhajati tudi slovenska izdaja te revije, objavili v njej svoje zgodbe. Razstava v Celju predstavlja izbor teh fotografij.

Tematika razstave se osredotoča na prizore iz narave, posnete v ZDA in Sloveniji. Vendar ne le zato, da bi sentimentalno občudovali lepote narave, ki so jih ujeli v objektiv vrhunski fotografi National Geographica, kot bi bilo morda mogoče sklepati na prvi pogled ob ogledu fotografij - temveč tudi ali predvsem kot povabilo obiskovalkam in obiskovalcem razstave, naj se pridružijo pomembnemu in navdihujočemu poslanstvu društva. Spoznavajmo svet tudi zato, da bomo v njem odgovorneje ravnali in zanj bolje skrbeli!

  • DOGODKI NA DOMU ALME M. KARLIN V PEČOVNIKU

Zavod Celeia Celje z letošnjim letom namerava odpreti vrata hišice Alme M. Karlin v Pečovniku. Odprtje objekta pomeni oživitev kulturnega spomenika in aktivno ohranjanje Almine dediščine in njenega lika med ljudmi. Trenutno na Zavodu Celeia Celje skupaj s strokovnjaki Pokrajinskega muzeja Celje pripravljamo postavitev stalne muzejske postavitve s predstavitvijo življenja Alme M. Karlin in Thee Gamelin, za katero upamo, da bo za obiskovalce odprla vrata že to poletje. Gre za predstavitev, ki v ospredje postavlja materialno, predvsem pa duhovno zapuščino, ki jo postavljavci razstave premišljeno integriramo v sodobni čas. Eden izmed pomembnih poudarkov je usmerjen tudi v zasnovo programske ponudbe, ki bo temeljila na predstavitvi različnih kulturno-umetniških vsebin, predvsem takšnih, ki se navezujejo na literaturo, gledališče, sodobne performativne izraze. V okviru Poletja v Celju, knežjem mestu se bosta letos zgodila dva dogodka, ki ju na Zavodu Celeia Celje pripravljamo v sodelovanju s Celjskim literarnim društvom (20. 7. 2014 ob 19.00) in Ljubiteljskim gledališčem Teharje Celje (24. 8. 2014 ob 18.00).

DOBIMO SE V MESTU - dvodnevna prireditev v mestnem središču,

20. in 21. 6. 2014

Dobimo se v mestu je krovno ime prireditve, ki ga povzemamo po blagovni znamki Mestnega marketinga in z izbranim nazivom ustvarjamo dinamiko nagovora in populariziramo prepoznavnost mestnega jedra. Z dvodnevnim dogodkom želimo ljudi ozavestiti o pomenu vračanja v mestno jedro, ki z obnovljeno podobo omogoča uresničitev različnih prireditvenih nagovorov. Petkovo dogajanje v ospredje dopoldanske prireditvene dinamike postavlja tržnično ponudbo " Po poteh tradicij naših dedkov in babic", na kateri se bodo s svojo ponudbo predstavili ponudniki vključeni v Regionalno turistično destinacijo Dežela Celjska, ki jo sooblikuje kar 21. slovenskih občin. Programske vsebine bodo sooblikovali člani celjskih ljubiteljskih institucij katerih delovanje je usmerjeno v ohranjanje slovenskega ljudskega izročila (ljudski pevci in pevke, folklorni sestavi, narodno-zabavni ansambli, mojstri domače obrti ipd.). Popoldanski program, ki se pričenja na Krekovem trgu z bogato bero glasbenih nastopov (Veseli Svatje, Ansambel Spev, Muff, Kingston, Big Foot Mama), bo na drugem koncu mesta, na Trgu pred Mestnim kinom Metropol aktivno sooblikoval Radio Antena Štajerska. V večernih urah se bo na Knežjem dvoru odvijala še Proslava ob počastitvi državnega praznika. V petek se bodo v mestu odvijali tudi Nočni nakupi.

Izbrana datuma se dopolnjujeta s Poletno muzejsko nočjo, katere bogato programsko ponudbo bomo v Celju prvič združili s slovesno otvoritvijo Poletja v Celju, knežjem mestu 2014 in bogato izveninstitucionalno glasbeno ponudbo, ki bo obiskovalcem na voljo na naslednjih odprtih prizoriščih: Trg pred Mestnim kinom Metropol, Krekov trg, Knežji dvor, Atrij Umetniške četrti ter balkon Muzeja novejše zgodovine Celje. Slovesna otvoritev, ki se bo odvijala na Vodnem stolpu, nastaja pod dramaturško in režijsko taktirko nadarjenega celjskega ustvarjalca Luke Marcena. V programu bodo sodelovali: Celjsko pevsko društvo, Mešani komorni pevski zbor, Celjski oktet in Celjski godalni orkester.

Sobotno dopoldne bo namenjeno družinam z otroci, ki bodo lahko uživali v raznoliki animacijski in delavnični ponudbi, razporejeni po mestnem središču, ki jo bodo sooblikovale v Celju delujoče institucije:Likovna šola Umbra, Jezikovna šola Helen Doron, Opatijski zavod Celje, Poklicna gasilska enota Celje, Mladinska knjiga-Mestna knjigarna, Muzej novejše zgodovine Celje, Mestni kino Metropol, Celjski mladinski center, Umetniška četrt, KindyRoo Ceneter Celje, Celjska koča, Vzajemna zavarovalnica, Banka Celje, Osrednja knjižnica Celje,Plesna šola Urška Celje, program pa bo popestren tudi s plesno produkcijo v Celju delujočih plesnih šol: Plesnega foruma Celje, Baletno šolo Tamare Divjak, KUD-a Igen Celje ter gledališko predstavo Otroške skupine KUD Zarja Trnovlje-Celje. V goste prihajajo: Mali Bu - Marjan Kuljaj, Alenka Kolman z Glasbeno deželo in Čarodej Aleksander. V dogajanje se bodo s svojo ponudbo oba dneva intenzivno vključevali tudi ponudniki gostinskih storitev delujoči v mestnem jedru.

MESTNA PLAŽA NA SAVINJSKEM NABREŽJU

Tudi v letošnjem letu bo gostinske storitve na Mestni plaži izvajal Citrus Fritolin d.o.o.Tako kot pretekla leta bo gostinska ponudba močno podprta s spremljevalnimi programi, katerih nagovori bodo usmerjeni predvsem v družine z otroki, prvič pa se na plažo umeščajo tudi vsebine prireditev katerih izvajalci so prejemniki občinskih sredstev za izvajanje. K obisku bodo skoz vse poletne mesece vabile raznolike delavnice za otroke; seveda prihajajo na plažo tudi lutkovne in gledališke predstave za najmlajše. Vsem obiskovalcem bodo vseskozi na voljo raznoliki prostočasni pripomočki, ki bodo omogočali igranje hokeja na travi, badmintona, balinanja, fuča ...

VIŠINA SREDSTEV NAMENJENIH ZA REALIZACIJO PROJEKTA

POLETJE V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2014 in DOBIMO SE V MESTU

Ø Mestna občina Celje je za realizacijo projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 v letošnjem letu namenila: 30.000,00 EUR. Sredstva vključujejo tako programski, infrastrukturni kot tudi promocijski delež. Skupni stroški izvedbe Poletja v Celju, knežjem mestu so ocenjeni na 120.000,00 EUR. Razliko pokriva Zavod Celeia Celje iz lastnih sredstev.

Ø Mestna občina Celje v letošnjem letu namenja še dodatnih 30.000,00 EUR za popestritev dogajanja v mestnem jedru v mesecu juniju.

POKROVITELJI POLETJA V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2014

Ø Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ø Medijska pokrovitelja: Radio Antena Štajerska (ekskluzivni pokrovitelj v radijskem mediju) ter Novi Tednik (ekskluzivni pokrovitelj v tiskanem mediju)

Ø Ekskluzivni pokrovitelj v TV mediju: TV Celje

Ø Ekskluzivni pokrovitelj v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info

Ø Pokrovitelji: Elektrosignal, Banka Celje, Vzajemna, Zavarovalnica Triglav, Simbio

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 spremlja brošura, ki bo izšla v nakladi 8000 kom in bo dostopna na TIC Celje, Krekov trg 3, na TIC Stari grad Celje, pri organizatorji posameznih prireditev ter na spletnih straneh www.celeia.info.

Oglaševanje prireditev bo potekalo na spletnih portalih www.Celeia.info ter www.Celje.si in

tudi s pomočjo uporabe Facebooka V Celju smo face.

V letošnjem letu nadaljujemo sodelovanje s spletnim portalom Celje. Info ter Kozjansko.Info

Prav tako dogodke oglašujemo s pomočjo Radia Antena Štajerska ter Novega Tednika

V priponki prilagamo tudi Mesečnik, Koledar kulturnih prireditev MOC za mesece junij, julij in avgust

Jerneja Kolar

Referentka za stike z javnostmi in promocijo

Krekov trg 3

3000 Celje

Slovenija

t: ++386 3 428 79 41

f: ++386 3 428 79 31

GSM: ++386 51 681 997

novice.zavodceleia@celje.si

www.celeia.info



(c) Mestna občina Celje si pridržuje vse pravice.
Sporočilo je poslovna skrivnost in je namenjeno samo navedenemu naslovniku/naslovnikom.
Če ste pomotoma prejeli to sporočilo, vas prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja, sporočilo pa takoj uničite. Prosimo, da spoštujete zaupnost sporočila in ga ne berete, kopirate, objavljate oziroma kakorkoli širite njegove vsebine. Mestna občina Celje ni odgovorna za spremenjeno, preurejeno ali ponarejeno sporočilo.

(c) copyright Municipality of Celje - all rights reserved.
This message is confidential and intended solely for the addressee(s).
If you have received this e-mail by mistake, please notify the sender and delete this message from your system. Please uphold strict confidentiality and neither read, copy, disseminate, nor otherwise make use of their content in any way. Municipality of Celje shall not be liable for the message if altered, changed or falsified.