O-STA

Breskrbno na pot z upoštevanjem preprostih nasvetov za varno poslovanje s karticami

V bližajočih počitniških dneh je pri poslovanju s karticami pomembno upoštevati nekaj preprostih nasvetov. Kartica je vaš denar, zato ravnajte z njo kot z gotovino in vsemi drugimi vrednimi stvarmi. Svetujemo vam, da vzamete na počitnice ali potovanje s seboj manjši znesek gotovine in vsaj dve mednarodni plačilni kartici in tudi tako poskrbite, da bodo vaši dopustniški dnevi zares brezskrbni.

Za dvig gotovine uporabljajte predvsem BA Maestro kartico, za plačevanje pa MasterCard in/ali Visa kartico

Vsi, ki imate osebni račun, imate tudi mednarodno plačilno kartico BA Maestro. S kartico lahko dvigujete gotovino na bankomatu in plačujete na prodajnih mestih označenih z nalepko Maestro.

Pred odhodom na pot, posebno če potujete v tujino, priporočamo, da si priskrbite vsaj eno od mednarodnih kartic z odloženim plačilom MasterCard in/ali Visa.

Uporaba posojilnih kartic in kartic z odloženim plačilom je v prvi vrsti namenjena plačevanju na prodajnih mestih. Lahko jo uporabljate tudi za dvig gotovine na bankomatih, ki so označeni z nalepko MasterCard ali Visa, vendar boste za to plačali višjo provizijo, kot za dvig z BA Maestro kartico.

Čeprav sta obe kartici razširjeni po celem svetu, priporočamo, da imate v denarnici obe. V določenih delih sveta je lahko razširjena uporaba le ene od obeh kartic. Če vam v času potovanja zapade veljavnost ene od kartic, pa tega pred potovanjem niste opazili, še vedno razpolagate z drugo kartico. Datum plačila porabe po kartici lahko določite tako, kot vam najbolj ustreza. Znesek, ki ga lahko porabite v okviru svojih zmožnosti, je tudi z vidika varnosti bolje porazdeliti na vsaj dve kartici.

Pred potovanjem preverite veljavnost svoje kartice

Veljavnost kartice je označena na sprednji strani kartice. Če boste ob preverjanju kartice ugotovili, da vam kartica ne velja do konca trajanja počitnic/potovanja, predlagamo, da vsaj tri tedne pred odhodom na pot podate zahtevek za izdajo nove kartice pred rokom njene zapadlosti.

Pred potovanjem preverite limit na kartici

Preverite kakšen je vaš limit na kartici oziroma kolikšen je preostanek razpoložljivega limita. Če višina limita ne ustreza oziroma ocenjujete, da boste v času počitnic potrebovali višji limit, si lahko limit začasno tudi povečate.

Porabo po kartici lahko tekoče spremljate prek NLB Klika, do katerega dostopate ne le prek osebnega računalnika, temveč tudi z mobilnega telefona in kamor mesečno prejmete tudi e-izpisek o porabi za pretekli mesec. Če niste uporabnik NLB Klika, lahko spremljate porabo prek izpiskov, ki jih mesečno prejmete po pošti.

Poskrbite za varno poslovanje z vašimi karticami in za varnost na poti

Da bi bilo poslovanje s karticami kar se da varno, lahko poskrbite tudi sami. Zato smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov za varno uporabo plačilnih kartic. V primeru, da se vam na poti zgodi kakšen neprijeten dogodek, povezan z izgubo ali krajo denarnice ali torbice vam svetujemo, da poskrbite, da vas ob tem ne doletijo še dodatni stroški, povezani s preklici in izdelavami novih kartic, dokumentov, nakupom nove denarnice in podobno. Preprosta rešitev je sklenitev dodatnega zavarovanja za primer izgube ali kraje kartice.

Za vašo varnost na poti smo delno poskrbeli že v banki, saj ste imetniki nezgodno zavarovani vse dni v obdobju veljavnosti svoje kartice, za primer nezgodne smrti in za primer popolne trajne invalidnosti kot posledice nezgode.

Imetniki Zlatega MasterCarda pa imate skupaj s kartico že urejeno brezplačno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini in brezplačno prejemanje SMS-sporočil.
Priporočamo vam, da se glede na izbrano destinacijo potovanja dodatno zavarujete na način, ki bo zagotovil kritje, ustrezno asistenco in morebitno zdravniško pomoč.

Želimo vam obilo počitniških užitkov.