O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Velenjska plaža

Velenje, 25. julij 2014 - Mestna občina Velenje je v lanskem letu začela z obnovo čolnarne in urejanjem plaže ob Velenjskem jezeru. V čolnarni smo uredili sanitarije in na plaži postavili tuše, obalo uredili s prodom in v sodelovanju s Premogovnikom Velenje dodali nove lesene tribune za sončenje.

V letošnjem letu smo uredili območje namenjeno kopalcem. Plažo pod Kampom Jezero smo že podaljšali za 30 metrov, asfaltirali smo tudi cesto do čolnarne. Na plaži smo postavili dve oblačilnici, 40 metrov od obale smo postavili dva lesena splava in gol za igranje vaterpola, postavili bomo tudi manjšo skakalnico. S pomočjo Kluba vodnih športov Velenje smo pod Kampom Jezero postavili ponton za vstop v vodo za vse ljubitelje vodnih športov. Kopalcem je na voljo gostinski lokal, ki poleg gostinskih storitev ponuja tudi najem ležalnikov.

Za večjo varnost kopalcev, ki se v Velenjskem jezeru kopajo na lastno odgovornost, smo kopalni del s trakovi ločili od območja namenjenega jadralcem. V kopalni sezoni je vsak vikend na območju plaže prisoten reševalec iz vode, kupili pa smo tudi srčni defibrilator.

Na Mestni občini Velenje smo tudi letos naročili monitoring Velenjskega jezera, s pomočjo katerega občanke in občane ter druge obiskovalce seznanjamo s kakovostjo jezerske vode z vidika primernosti za kopanje. Rezultati tedenskih meritev, ki so izobešeni pri čolnarni in na recepciji Kampa Jezero, kažejo, da je voda ob velenjski plaži primerna za kopanje.

Na podlagi rezultatov monitoringa bomo lahko pripravili tudi strokovno utemeljitev za uvrstitev Velenjskega jezera na seznam kopalnih voda, kar bi pomenilo redno spremljanje kakovosti vode Velenjskega jezera s strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Prejšnji mesec je po Velenjskem jezeru začela pluti pletna - lesena ladjica na električni pogon, ki sprejme 18 potnikov. Vožnja traja približno 30 minut z možnim postankom na plavajočem Vodnem mestu. Vožnje s pletno potekajo vsak petek od 16. do 21. ure ter ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ter od 16. do 21. ure. Organizirane skupine si lahko po predhodnem dogovoru izberejo želen termin tudi izven obratovalnega časa. Pomol s privezom pletne se nahaja na kopališču Velenjskega jezera pod čolnarno, dovoz z avtomobilom pa je možen iz smeri Kampa Jezero.

Kopanje v Velenjskem jezeru omogočamo tudi psom. Prostor, ki je primerno označen in je namenjen za kopanje psov, se nahaja pod Kinološkim društvom Velenje (Rudniška cesta 17). Površina se razteza v dolžini okoli 100 metrov. Lastniki psov morajo poskrbeti za odstranitev pasjih iztrebkov iz javnih površin, prav tako morajo na območju Velenjske plaže imeti pse na povodcu.