O-STA

Miti o podjetništvu

O podjetnikih in njihovem delovanju kroži vrsta mitov, ki do neke mere držijo, do nekatere pa se precej motijo. Članek bo tako obravnaval 5 najbolj pogostih "ljudskih" prepričanj o tem, kako poteka podjetništvo.

1. Odgovorni ste samo sami sebi

Ni najbolj res. Še direktorji največjih korporacij so odgovorni delničarjem oziroma lastnikom, podjetniki pa "odgovarjajo" zakonodajalcem na vseh ravneh, kar je lahko izredno naporno.

2. Več je bolje

Do neke mere - t.j. več prihodkov, ki so posledica večjega števila strank - je to lahko kakopak dobro, vendar pa s tem hodimo po tankem ledu. V želji, da bi pritegnili čim več različnih strank, lahko precej pogorimo, še posebej, če se začnemo podajati na področja, v katerih nismo kaj prida specializirani.

3. Na začetku ste vedno sami

Zaradi manjšega začetnega proračuna je na svojih začetkih ogromno podjetnikov prisiljeno v vloge dečkov oziroma deklic za vse. Zaplete se pri zahtevnejših opravilih, o katerih podjetniki nimajo dovolj znanja, vendar si še vedno želijo prihraniti, ker gledajo na vsak evro. Zato se mnogi odločajo za zunanje izvajalce kot je npr. računovodstvo.

4. Dober izdelek ali storitev, se prodaja kar sam od sebe

Nikakor. Na trg želi prodreti ogromno zanimivih produktov in storitev ter še več idej, vendar predvsem zaradi pomanjkljivo izvedenega trženja, ozkega kroga poznanstev ni in ni pravih rezultatov. Zmotimo se lahko tudi pri sami analizi trga in precenimo povpraševanje.

5. "Končno si bom sam/a lahko načrtoval/a svoj urnik"

Da in ne. Lahko se boste nekoliko oddaljili od t.i. urnika od 8 do 4, vendar pa bo za konkreten preboj potrebno precej konkretnega dela in opravkov, ki lahko dodobra načnejo vaš dosedanji ritem življenja.

V izogib nekaterim težavam in želji po olajšanemu poslovanju se lahko obrnete na nas in naše svetovalce. Pokličite nas na 016001530 ali pa nam pošljite elktronskosporočilo na data@data.si.

http://data.si/blog/2014/07/28/miti-o-podjetnistvu/