O-STA

Uspehi naših dijakov na olimpijadah iz znanja

31. 7. 2014

Tako kot vsake počitnice, so tudi v teh najboljši iz državnih tekmovanj s področij biologije, kemije, logike in računalništva, ki jih organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, odpotovali na mednarodne olimpijade iz znanja.

Prvi so odšli biologi na Bali. Slovenijo so pod vodstvom Mojce in Katje Ota zastopali: Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad) in Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju). Tim Ulčar Pertot in Jan Gojznikar sta se zapisala med dobitnike bronastega odličja. Žiga Barbarič in Aleksander Rajhard sta prejela certifikat za odličen rezultat (Certificate of Merit).

26. mednarodna računalniška olimpijada je potekala na Taiwanu. Tja so v soboto, 12. 7. odpotovali Patrik Zajec, Žiga Željko, Simon Weiss in Vid Kocijan, vsi z Zavoda za računalniško izobraževanje. Spremljala sta jih Darko Pevec in Uroš Čibej, oba s Fakultete za računalništvo UL in člana Komisije za računalništvo pri ZOTKS. Dosegli so odlične rezultate. Vid Kocjan je prejel srebrno kolajno, Patrik Zajec pa bronasto. Ostala dva sta za malo zaostala za odličji.

Več o dnevnem dogajanju na olimpijadi najdete v novici na spletni strani ZOTKS.

Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Teja Močnik (Škofijska klasična gimnazija) in Uroš Prešern (Gimnazija Novo mesto), so Slovenijo predstavili na 12. lingvistični olimpijadi v Pekingu na Kitajskem. Ekipo je spremljala dr. Simona Klemenčič, Gabrijela Hladnik pa je bila članica mednarodne strokovne žirije. Za Laro Jerman se je tekmovanje izteklo odlično, saj je osvojila srebrno odličje, Uroš Prešeren pa je dosegel omembo rezultata.

Zadnji se domov vračajo kemiki. Ekipo Slovenije so sestavljali Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj), Nejc Kejžar (II. gimnazija v Celju), Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) in Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor), spremljevalca sta bila dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc, oba s FKKT, UL. Olimpijada se je odvijala v Vietnamu. Tudi kemiki so nadaljevali z odličnimi rezultati, saj sta Bruno Marinič in Nejc Kejžar osvojila bronasto odličje, Jan Jelen pa častno omembo rezultata.

Vsem udeležencem olimpijad ČESTITAMO za odlične rezultate!