O-STA

Lech Walesa pride v Slovenijo med tabornike z vsega sveta

Ljubljana, 29. 7. 2014

V Slovenijo konec tedna pridejo prve delegacije tabornikov z vsega sveta, ki se bodo udeležile Svetovne skavtske konference v Ljubljani in Svetovnega skavtskega foruma mladih na Rogli, ki ju v prvi polovici avgusta gostijo slovenski taborniki. Največji konferenčni dogodek v Sloveniji letos in največje mednarodno srečanje v Sloveniji s 1200 udeleženci iz 130 držav je pripravilo 200 taborniških prostovoljcev. Dvotedenskega dogodka, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, se bodo udeležili številni visoki gostje. Obiskala in nagovorila jih bosta tudi nobelov nagrajenec za mir, nekdanji poljski predsednik Lech Walesa ter posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Ahmad Alhendawi.

Svetovna skavtska konferenca za voditelje prihodnosti

Svetovna skavtska konferenca je najvišje telo odločanja Svetovne organizacije skavtskega gibanja (World Organization of Scout Movement - WOSM), ki zaseda vsaka tri leta. Zveza tabornikov Slovenije, ki je slovenska članica WOSM, je pred tremi leti uspela s kandidaturo proti italijanskim Firencam in ima zato čast gostiti predstavnike 40-milijonskega gibanja prav v letu, ko taborniki obeležujejo 20. obletnico sprejema v svetovno organizacijo.

Delegati Svetovne skavtske konference bodo v Ljubljani sprejemali odločitve o usmeritvah skavtskega gibanja v prihodnosti. V največji vzgojni mladinski organizaciji na svetu, ki želi do leta 2023 doseči 100 milijonov mladih, bodo velik poudarek dali sprejemanju ukrepov za vključevanje mladih v procese odločanja in predvsem usposabljanje mladih za voditelje prihodnosti. Svetovni skavtski forum mladih je "konferenca v malem", saj tabornikom mlajšim od 26 let omogoči, da z vidika mladih razpravljajo o temah, ki so kasneje obravnavane na konferenci, in konferenci tudi predlagajo sklepe.

"Morda zveni nekoliko visokoleteče govoriti, da taborniki vzgajamo voditelje za prihodnost, a je zelo preprosto. Taborništvo omogoča mladim, da vsakodnevno skozi raznovrstne dejavnosti prevzemamo iniciativo in pri sledenju družbeno pomembnim ciljem razvijamo veščine vodenja," je na današnji novinarski konferenci povedal Tadej Beočanin, načelnik Zveze tabornikov Slovenije ter predsednik organizacijskega odbora konference in foruma.

Prostovoljcem zasluge za največji mednarodni dogodek

Zaradi krize in manj sponzorskih sredstev so morali organizatorji oklestiti dva milijona evrov težak proračun. Žal predvsem na račun dodatnega programa in aktivnosti, ki bi prispevale k večji promociji Slovenije. Izvedba dogodka sicer ni bila nikoli pod vprašanjem, saj so glavno gonilo v taborništvu in pri organizaciji Svetovne skavtske konference prostovoljci. 50 taborniških prostovoljcev je sodelovalo pri pripravah v zadnjem letu, pri izvedbi pa jih bo skupaj stopilo okoli 200.

"Vsak projekt, ki bi moral plačati toliko ur, kot ga opravijo naši prostovoljci, bi v teh razmerah propadel. Poigrali smo se s številkami in naši izračuni kažejo, da bodo taborniki opravili za vsaj pol milijona evrov ur. Tem ljudem gre vsa pohvala in zahvala, da smo pripeljali projekt do sem," je povedala Urška Bratkovič, direktorica projekta.

Mešanica vseh kultur in prepričanj

Konference se lahko udeleži 162 nacionalnih skavtskih organizacij, v Slovenijo jih pride 130. Avstralija pride s kar 30-člansko delegacijo, le člana manj pa imajo tudi Brazilci, Pakistanci in Švicarji. V Ljubljani se bo torej srečalo okoli 1200 delegatov, opazovalcev in spremljevalcev. Čeprav skavtsko gibanje združuje predvsem mlade, so vodstva organizacij (zlasti neevropskih) v povprečju nekoliko starejša (med 40. in 50. letom starosti). Delegati, ki bodo obiskali Slovenijo in bodo zapolnili večino ljubljanskih hotelov (skupno 8000 nočitev), so večinoma uspešni in uveljavljeni posamezniki, podjetniki, gospodarstveniki, politiki in akademiki z vseh področij. To je izjemna priložnost za dodatno promocijo države in prestolnice, da se splete nove vezi ter ponese dobro ime tudi na nekatere konce, kjer o Sloveniji še niso veliko slišali.

Lech Walesa

V Ljubljani bo udeležence Svetovne skavtske konference uvodoma nagovoril nobelov nagrajenec za mir, borec za človekove pravice in nekdanji poljski predsednik Lech Walesa. Soustanovitelj delavskega gibanja Solidarnost je z zavzemanjem za pravice delavcev ogromno prispeval k postopni demokratizaciji Poljske in padcu železne zavese v Evropi, s čimer predstavlja navdih tudi za tabornike oz. skavte po vsem svetu, ki vsakodnevno z majhnimi dejanji ustvarjamo boljšo družbo.

Ahmad Alhendawi

Na Svetovnem skavtskem forumu mladih bo tabornike obiskal ter jih nagovoril osebni odposlanec Generalnega sekretarja OZN za mlade, Ahmad Alhendawi. Visoki predstavnik v sodelovanju z mladinskimi organizacijami po svetu spremlja izzive in težave mladih ter na tem področju svetuje generalnemu sekretarju Ban Ki Munu. Sodelovanje med Združenimi narodi in taborniki ima že dolgo zgodovino, saj ima Svetovna skavtska organizacija že od leta 1947 posvetovalni status v Ekonomskem in socialnem svetu OZN.

Uradna spletna stran

http://www.wsc2014.si

Dodatne informacije za medije:

Miha Bejek, odnosi z mediji na Svetovni skavtski konferenci

miha.bejek@wsc2014.si

+386 31 782 657