O-STA

1200 tabornikov z vsega sveta na Svetovni skavtski konferenci v Ljubljani

Ljubljana, 11. avgust 2014

Danes se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pričel konferenčni dogodek z najbolj raznoliko mednarodno udeležbo v zgodovini Slovenije. Slovenski taborniki gostijo Svetovno skavtsko konferenco, na kateri se je zbralo okoli 1200 udeležencev iz 130 držav. Delegacija Zveze tabornikov Slovenije bo s predstavniki nacionalnih skavtskih organizacij z vsega sveta v tednu med 11. in 15. avgustom odločala o usmeritvah največje mladinske vzgojne organizacije na svetu - Svetovne organizacije skavtskega gibanja (World Organization of the Scout movement - WOSM).

Jernej Stritih, starešina Zveze tabornikov Slovenije, je na otvoritveni seji toplo pozdravil vse delegate in ostale udeležence ter se zahvalil vsem prostovoljcem, še posebej ekipi, ki je konferenco pripeljala v Slovenijo. Poudaril je, kako ponosni moramo biti, da organiziramo dogodek tako velikega svetovnega pomena, saj je bila zadnja svetovna konferenca na tem območju organizirana leta 1933 na Madžarskem.

Govor nekdanjega poljskega predsednika in borca za človekove pravice Lecha Walese, ki je žal odpovedal udeležbo na konferenci, je prebral John May, podpredsednik Svetovne skavtske organizacije. V govoru je spodbujal k še večji angažiranosti tabornikov in solidarnosti ter razvoju programa za mlade. Taborniki po njegovih besedah mlade ljudi pripravljamo za življenje in smo pomemben del družbe, zato moramo svoj vpliv širiti na celotno civilizacijo: "Nihče ne sme biti zapostavljen."

Poslanstvo taborniškega gibanja je prispevati k vzgoji mladih v samostojne, angažirane in odgovorne ljudi, ki so pripravljeni in sposobni prispevati svoj delež v družbi. Delegati nacionalnih skavtskih organizacij se vsaka tri leta zberejo na Svetovni skavtski konferenci, da pregledajo preteklo delo in uskladijo načrte za delovanje skavtskega gibanja v prihodnosti, da bo še naprej relevantno za mlade po svetu, bo odgovarjalo njihovim potrebam ter bo z neformalno vzgojo oblikovalo mlade v pomembno silo, ki bo soustvarjala boljši svet.

Za dogodek, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je zaslužnih okoli 200 taborniških prostovoljcev, ki so v treh letih od uspešne kandidature in pridobitve gostiteljstva na konferenci v Braziliji, organizirali vse potrebne službe in sedaj skrbijo za nemoten potek konference ter nudijo podporo delegatom. Izkušnje in znanja za organizacijo tega visokega dogodka so taborniki pridobili predvsem z delom v lokalnih taborniških enotah, organizacijo aktivnosti za mlade, s taborjenji, zimovanji in izleti. Skavtska vzgojna metoda s stopnjevanjem izzivov in učenjem z delom mlade na neformalen način usposobi v voditelje, ki so sposobni delovati v vseh družbenih in profesionalnih okoljih.

Svetovna skavtska konferenca ima izjemen promocijski učinek za Slovenijo. Udeleženci konference so voditelji nacionalnih skavtskih organizacij, ustvarjalci mnenj, ki dosežejo vse članstvo 40-milijonskega taborniškega gibanja. Slovenijo zadnja leta obiskuje vse več taborniških skupin iz drugih evropskih držav, ta konferenca pa je postavila Slovenijo tudi na svetovni skavtski zemljevid. Udeleženci konference so obenem posamezniki, ki so med najuspešnejšimi na svojih profesionalnih področjih, zato ima promocijski učinek še veliko širši domet od samega skavtskega gibanja in predstavlja priložnost za vzpostavitev vezi za nadaljnje sodelovanje Slovenije s svetom.

Uradna spletna stran

http://www.wsc2014.si

Dodatne informacije za medije:

Miha Bejek, odnosi z mediji na Svetovni skavtski konferenci

miha.bejek@wsc2014.si

+386 31 782 657