O-STA

Varnost na spletu in razlika med http in https

Varnost na spletu in razlika med http in https

Ljudje vsakodnevno brezskrbno brskamo po svetovnem medmrežju in uživamo vse vrste ugodnosti, katerih smo deležni, kot je npr. nakupovanje preko spleta. Vendar pa se ob vsej tej množični uporabi premalokrat poraja vprašanje varnosti, tu pa nastopi razlika med http in https.

Ste po vseh prebrskanih straneh morda opazili, da se nekatere izmed njih pričnejo s http, nekatere druge pa s https? In če ste le to opazili, veste kakšna je razlika? Pojasnjeno razliko med obema pojmoma in zakaj se uporabljata boste tako našli v članku.

Http proti https - kje tiči razlika?

Http je angleška kratica za Hyper Text Transfer Protocol in je preprosto protokol, ki uporabnikom omogoča "komunikacijo" s spletnimi stranmi. Https nadalje pomeni Hyper Text Transfer Protocol Secure.

Razlika med obema pojmoma pa ne tiči zgolj v tem, da druga vsebuje eno besedo več, temveč da vam druga zagotavlja precej več varnosti kot pa prva, saj je zakodirana. To preprosteje povedano pomeni, da so vaša gesla, številke kreditnih kartic in ostale zaupne informacije varne pred zlorabo.

Zdaj veste, kateri spletni strani lahko zaupate!

Če do zdaj niste bili pozorni, pa lahko končno uvidite, da https protokole uporabljate vsak dan, npr. pri uporabi bančnih storitev, kjer so "v igri" daleč najobčutljivejši podatki. Ta protokol se uporablja tudi na straneh, kjer je potrebna taka in drugačna prijava, npr. spletni obrazci pa tudi družbena omrežja.

Za konec je potrebno poudariti, da internet ponuja ogromno novih možnosti poslovanja, vendar pa tudi nevarnosti, ki le-to ogrožajo, zato je potrebno biti zelo pazljiv.

Če pa si želite izvedeti več o poslovanju na spletu oziroma metodah plačevanja, vam močno priporočamo obisk seminarja Metode plačevanja in davčna obravnava. V primeru, da si želite znanja izdelave lastne spletne strani pa je za vas kot naročen seminar Spletna stran TO GO!

http://data.si/blog/2014/08/14/varnost-na-spletu-razlika-med-http-https/