O-STA

Ljubljana bo konec avgusta postala prestolnica svetovnega kolesarstva

Ljubljana, 21. avgust 2014

Ob koncu avgusta se bodo v Ljubljani zbrali najboljši amaterski kolesarji na svetu. Slovenija bo namreč med 28. in 31. avgustom gostila Svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014. Organizator prvenstva - KD Rog - ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Kolesarske zveze Slovenije ter časopisne hiše Delo se na dogodek pospešeno pripravlja. S tem dogodkom se Ljubljana vse bolj uveljavlja tudi kot pomembna športna destinacija.

Na svetovnem prvenstvu bodo sodelovali najboljši kolesarji in kolesarke različnih starostnih skupin (9 moških in 8 ženskih kategorij), ki se bodo nanj uvrstili skozi 10 kvalifikacijskih tekmovanj. Napovedanih je blizu 1500 tekmovalcev in tekmovalk iz 43 držav. Med drugim se bo tekmovanja udeležilo tudi kolesarka in 13 kolesarjev starejših od 70 let. Poleg tekmovalcev iz kolesarsko uveljavljenih držav, bomo lahko na slovenskih cestah spremljali tudi predstavnike Ugande, Združenih arabskih emiratov in še nekaterih drugih bolj eksotičnih kolesarskih držav.

Prvenstvo se bo začelo s kronometrom v četrtek, 28. avgusta. Dan kasneje, v petek, 29. avgusta, bo potekala otvoritvena slovesnost in tekma štafet. Vrhunec svetovnega prvenstva pa bo v nedeljo, 31. avgusta, ko bosta na sporedu velika in mala cestna dirka, katere start in cilj bosta v BTC City Ljubljana.

Kolesarska dirka bo potekala po progi uveljavljenega rekreativnega prvenstva Maraton Franja BTC City. Organizatorji prvenstva KD Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Kolesarske zveze Slovenije ter časopisne hiše Delo bodo letos tekmovalcem ponudili tudi nekaj novosti. Ena od njih bo dirka štafet s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki bo potekala v petek, 29. avgusta.

Mednarodna kolesarska zveza pošilja na svetovno prvenstvo v Ljubljano tudi uglednega predstavnika, Italijana Renata Di Rocco. Di Rocco je bil v preteklosti med drugim tudi sekretar Profesionalne kolesarske lige, generalni direktor Italijanskega olimpijskega komiteja ter predsednik Kolesarske zveze Italije. V zadnjih letih je bil tudi podpredsednik UCI (Union Cycliste Internationale).

Potem ko je bila Ljubljana lani septembra košarkarsko razpoložena zaradi evropskega košarkarskega prvenstva, se bo torej letos avgusta športna vročica nadaljevala, le da tokrat kolesarska. Odločitvi Svetovne kolesarske zveze, da bo prav Slovenija letos gostila svetovno prvenstvo, je botrovala odlična organizacija Maratona Franja BTC City, ki velja za eno od največjih kolesarskih prireditev za rekreativne kolesarje v Sloveniji. V Svetovni kolesarski zvezi so prepoznali prizadevanja za brezhibno izveden dogodek Maraton Franja, zaradi česar so Sloveniji zaupali organizacijo kolesarske dirke, ki bo na enem mestu združila smetano amaterskega kolesarstva. Za Ljubljano dogodek pomeni pomemben kamenček k mozaiku gradnje prepoznavnosti tudi v svetovni športni javnosti.

Tomaž Grm, Predsednik Kolesarske zveze Slovenije, ob pripravah na veliki dogodek poudarja: "Organizacija Svetovnega prvenstva za kolesarje je velik izziv, ki nam je bil zaupan na podlagi naših dosedanjih vztrajnih prizadevanj za razvoj kolesarstva v Sloveniji. Verjamem, da s takšnimi dogodki pišemo novo veliko poglavje v zgodbi slovenskega kolesarstva in krepimo priljubljenost tega lepega športa med rekreativci. Posebej sem vesel, da imamo ob takšnih mejnikih v svojih vrstah partnerje kot sta Mesto Ljubljana in družba BTC."

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dodaja: "Gostovanje tega dogodka v Sloveniji je velika čast in predvsem priznanje organizatorjem za dosedanje izjemno delo, vloženo v vsakoletno organizacijo Maratona Franja. Ljubljana v resnici postaja pravo kolesarsko mesto, saj vse več meščanov svoje vsakodnevne poti opravlja na dveh kolesih. Naša prizadevanja na področju kolesarstva so že opazili tudi izven meja; letos smo namreč postali prvo mesto, ki je že drugič prejelo nagrado Evropski teden mobilnosti, smo pa tudi ponosni prejemniki naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. Prihajajoče svetovno prvenstvo je še en dokaz izjemne kolesarske energije v Sloveniji, ki nezadržno prebija vse meje."

Jože Mermal, predsednik častnega odbora UWCT final 2014 in predsednik uprave družbe BTC, izpostavlja: "Z veselim ponosom se pripravljamo na dan, ko bo dirka za mavrično majico prvič potekala v Sloveniji in ko bo v našem glavnem mestu čutiti kolesarsko mrzlico, do danes je prijavljenih že več kot 1400 prijavljenih kolesarjev, prav gotovo je vsakdo s seboj pripeljal tudi spremstvo, kar pomeni vsaj 2500 udeležencev. Prvenstvo je pomembno za Ljubljano tudi v turističnem in ekonomskem smislu, Ljubljana pa bo na račun UWCT imela vsaj 12500 nočitev. Veseli nas, da se je prav proga odmevnega Maratona Franja BTC City, ene največjih kolesarskih prireditev za rekreativne kolesarje v Sloveniji, izkazala za dovolj privlačno za svetovno prvenstvo. Verjamem, da bodo mavrično energijo dogodka začutili širom po Sloveniji in po celem svetu, ne le tekmovalci, ampak tudi partnerji dogodka, obiskovalci, navijači in vsi ljubitelji kolesarjenja."

Več o programu si lahko ogledate tudi na spletni strani UCI World Cycling Tour: http://uwct-en.franja.org/home.html

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si