O-STA

Več kot 350 pohodnikov po hmeljski poti

Zadnja sobota v avgustu je vsako leto dan za pohod med spodnjesavinjskimi hmeljišči. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je letos že 12. organiziral tradicionalni pohod po poti, ki je bila leta 2011 s strani Turistične zveze Slovenije izbrana za 2. NAJ-tematsko slovensko pot.

Pričetek in zaključek pohoda sta bila pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Več kot 350 pohodnikov iz vse Slovenije je ob prijetnem sončnem vremenu prehodilo 14 km dolgo ravninsko pot, ki jih je vodila najprej do Dvorca Novo Celje, potem med hmeljišči do Ribnika Vrbje in naprej ob Savinji do Šempetra ter Rimske nekropole, ki so si jo lahko tudi ogledali. Iz Šempetra so se vrnili v Žalec, k Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Tisti, ki jim je bil povratek prenaporen, so se lahko peljali v Žalec z mini avtobusom.

Pohodnike so na startu pozdravili župan Občine Žalec Janko Kos, hmeljarski starešina Janko Ivan Bizjak in hmeljarska princesa Barbara Bosnar. Ob poti so za udeležence pripravili okrepčila in osvežitev člani turističnih društev Petrovče, Vrba Vrbje in Šempeter.

Po povratku so pri Ekomuzeju članice Etnološkega društva Hmeljarska vas prikazale obiranje hmelja na star način, običaje v hmeljišču in šaljive igre. Pohodnikom so postregli malico in pijačo, na stojnicah je potekala predstavitev turističnih znamenitosti sosednjih občin - Občin Polzela in Vransko, predstavilo se je Turistično društvo Žalec. Prikazano je bilo izdelovanje rož iz krep papirja (Martina Felicijan), spoznali in pokusili so lahko nekaj izdelkov blagovne znamke Zeleno zlato (marmelade, čaji, testenine ... - Jasmina Pepel ) in pecivo Društva podeželskih žena Občine Žalec.

Fotografije:Tone Tavčer

Več na: turizem-zalec.si