O-STA

Svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje izpeljano z odliko in s petimi slovenskimi zlatimi kolajnami

Med 28. in 31. avgustom je v Sloveniji potekalo Svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014. Na prvenstvu je sodelovalo 1547 kolesark in kolesarjev iz 44 držav. Slovenski kolesarji so osvojili kar pet zlatih kolajn. Turistični zaslužek trgovcev, gostincev in hotelirjev v času prvenstva se ocenjuje na najmanj 2 milijona EUR. Organizacija prvenstva s strani KD Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Kolesarske zveze Slovenije ter časopisne hiše Delo je bila ocenjena kot odlična. Svoje zadovoljstvo in pohvale so izrazili številni tuji gostje in tudi udeleženci. Ljubljana je v času prvenstva zabeležila 12.500 nočitev, kar je tretjino nočitev Eurobasketa 2013.

Med udeleženci Svetovnega prvenstva za kolesarje amaterje je bilo največ Slovencev (278), sledili so Italijani s 196 predstavniki, Danci z 87 tekmovalci in Avstralci s 85 kolesarji. Kljub temu, da je šlo za amatersko svetovno prvenstvo so kolesarji prikazali izjemne vožnje, pri čemer izstopajo tudi slovenski kolesarji.

Prvenstvo se je pričelo s kronometrom v četrtek, 28. avgusta, na katerem je v moški kategoriji zmagal Danec, Martin Toft Madsen. Med ženskami je bila na kronometru najhitrejša Američanka Molly Van Houweling. Dan kasneje, v petek, 29. avgusta, pa je potekala otvoritvena slovesnost in tekma štafet. Vrhunec svetovnega prvenstva je bil v nedeljo, 31. avgusta, ko sta bili na sporedu velika in mala cestna dirka. Ta je potekala po progi uveljavljenega rekreativnega prvenstva Maraton Franja BTC City.

Na najdaljši preizkušnji (157 km) je bil med moškimi najhitrejši Slovenec Igor Kopše, ki je za 157 kilometrov dolgo progo potreboval 3 ure 39 minut in 32 sekund. Med ženskami je na isti progi prav tako slavila Slovenka Ajda Opeka, ki je progo prevozila v 4 urah in 25 minutah. Na tej progi so sicer kar štirje Slovenci zasedli najvišja mesta. Igorju Kopšetu so na drugem, tretjem in četrtem mestu sledili Borja Jelič, Dušan Hajdinjak in Gregor Tekavec. Skupno se je med prvo trideseterico uvrstilo kar sedem slovenskih kolesarjev. Posebej je navdušil tudi Italijan Giuseppe Di Salvo, zmagovalec v kategoriji mlajših od 35 let, saj je njegova povprečna hitrost znašala neverjetnih 42,9 kilometrov na uro.

Med posebne junake tekmovanja se prav gotovo uvrščajo tudi najstarejši udeleženci. Med ženskami je bila s 67 leti najstarejša tekmovalka Irmgard Reinisch iz Avstrije. Med moškimi pa je bil z 83 leti najstarejši Slovenec Adolf Kriznar.

Svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014 pa ni pomembno le kot športni dogodek, temveč tudi za turizem in promocijo Slovenije. Večina udeležencev svetovnega prvenstva je bila tujcev, ki so v Ljubljani v času prvenstva ustvarili okoli 12.500 nočitev. Zaslužek trgovcev, gostincev in hotelirjev se ocenjuje na najmanj 2 milijona EUR.

Brian Cookson, predsednik Mednarodne kolesarske zveze, je organizatorjem čestital za izjemno organizacijo tekmovanja: "Svetovno prvenstvo je bilo izjemno dobro organizirano, še posebej s športne plati. Cestna dirka ne bi mogla biti bolj varna. Zaradi trdne podpore BTC City, Mestne občine Ljubljana, Kolesarske zveze Slovenije in 1600 prostovoljcev, ki so sodelovali pri organizaciji, bo UWCT Final Ljubljana 2014 ostal v spominu številnim udeležencem." Predsednik Mednarodne kolesarske zveze se je organizatorjem zahvalil za razvoj množičnih športnih prireditev in sporočil, da bo Maraton Franja naslednje leto služil kot kvalifikacijska tekma za naslednje amatersko svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na Danskem.

Renato di Rocco, podpredsednik Mednarodne kolesarske zveze, je po dogodku izpostavil profesionalno in prijazno organizacijsko ekipo: "Organizatorjem bi se želel zahvaliti za organizacijo, ki je bila resnično na visoki ravni. Tako jaz, kot vsi udeleženci smo bili deležni toplega sprejema."

Erwin Vervecken, koordinator UWCT, je v svoji zahvali organizatorjem poudaril: "Po celem letu trdnega dela in predanosti, ki ste ju namenili organizaciji dogodka, ste dosegli še en standard za svetovno prvenstvo, ki postavlja nov izziv naslednjemu organizatorju. Svetovno prvenstvo v Sloveniji je pustilo dober vtis na udeležence, saj so povratne informacije zelo pozitivne. Čestitke za res odlično izvedbo svetovnega prvenstva."

Jože Mermal, predsednik uprave BTC, je bil zadovoljen s potekom dogodka: "Izjemno ponosen sem na organizacijsko ekipo, sponzorje in tudi na 1600 prostovoljcev, ki so pomagali pri organizaciji tega izjemnega športnega dogodka. Kolesarji so bili navdušeni nad prvenstvom in veliko jih je obljubilo, da se kmalu vrnejo. To je za nas največja nagrada za trud."

Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, je po končanem prvenstvu poudaril: "Ljubljana je ponovno dokazala, da je pravo športno in tudi kolesarsko mesto. Navdušen sem nad Ljubljančani, ki so športno spodbujali prav vse tekmovalce. Prepričan pa sem, da se bo zaradi dobre organizacije in lepo urejenega mesta sloves Ljubljane v tujini po tem dogodku še okrepil. Skoraj petinski delež slovenskih kolesarjev na svetovnem prvenstvu dokazuje, da očitno postajamo narod kolesarjev."

Rekreativno kolesarjenje predstavlja udejstvovanje rekreativnih športnikov z željo po sprostitvi in razvedrilu ter pridobivanju kolesarske kondicije in morebitni udeležbi na različnih kolesarskih prireditvah. Glede na število kolesarskih prireditev in udeležbo na njih, očitno ta oblika rekreacije v Sloveniji postaja vse bolj priljubljena. Hkrati gre za disciplino, ki se odlično dopolnjuje s trendom turističnega kolesarjenja in kateri poznavalci družbenih trendov napovedujejo še velik potencial za razvoj. Podpira ga tudi Mednarodna kolesarska zveza.

Rezultati Svetovnega prvenstva za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014 so dostopni na povezavi: http://uwct-en.franja.org/results.html

Foto galerija: http://uwct-en.franja.org/gallery.html

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si