O-STA

Konferenca MMC 2014, Metrologija za Meteorologijo 2014: stroka o zanesljivejših in točnejših napovedih vremena in klimatskih sprememb

Med 15. in 18. septembrom se bo na Brdu pri Kranju odvil mednarodni dogodek MMC 2014, Metrology for Meteorology 2014, prva skupna konferenca meteorologov in metrologov, torej strokovnjakov, ki se ukvarjajo z napovedovanjem vremena in sledenjem klimatskih sprememb in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z merjenji.

Konferenca MMC 2014 predstavlja zaključni dogodek projekta METEOMET "Metrology for Meteorology", merjenja za meteorologijo in je prva tovrstna aktivnost v svetovnem okvirju, kot tudi začetek novega projekta in vrste spremljajočih dogodkov. Konferenco soorganizira več mednarodnih organizacij, med katerimi sta tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Agencija RS Slovenije za Okolje, ARSO.

Na Brdu pri Kranju bodo tako različni strokovnjaki in študentje s področij meteorologije, metrologije in drugih znanstvenih disciplin razpravljali o potrebah, metodah, priložnostih, znanju in napravah na področju zagotavljanja bolj zanesljivih podatkov za merjenje vremena. Za meteorologe bo na konferenci organizirano tudi usposabljanje na temo sledljivosti merjenj vremenskih sprememb. Sodelovanje področij meteorologije in metrologije se je v zadnjih letih okrepilo, namen skupnega dela pa so bolj točne vremenske napovedi, modeliranje na osnovi zanesljivejših vhodnih podatkov, ter še bolj natančno spremljanje klimatskih sprememb.

Udeležencem konference se obeta zanimiv program, ki si ga lahko ogledate na spletnem mestu dogodka: http://www.mmc-2014.org/index.php