O-STA

Družba BTC in iHELP skupaj za varnost obiskovalcev BTC Cityja

Družba BTC je skupaj s podjetjem iHELP organizirala prvo v nizu delavnic Misija: Varno mesto, kjer so zaposlenim iz podjetij na območju BTC prikazali uporabo aplikacije iHELP in izvedli prikaz temeljnih postopkov oživljanja. Poslanstvo projekta Misija: Varno mesto je dobro počutje in občutek varnosti vseh obiskovalcev BTC Cityja. Veliko število ljudi, ki bodo v nakupovalnem središču uporabljali aplikacijo iHELP, ki v primeru nesreče pošlje signal SOS ostalim uporabnikom v bližini, o stiski obvesti svojce in reševalne postaje ter uporabnika vodi pri postopkih oživljanja, bo povečalo življenjsko varnost vseh obiskovalcev ter med ljudmi okrepilo občutek medsebojne solidarnosti in odgovornosti.

45 posameznikov, ki dnevno prihajajo v službo v Kristalno palačo ali poslovno stolpnico BTC City, je sodelovalo na delavnici, kjer je direktor enote Misija: Zeleno najprej predstavil projekt Misija: Varno mesto in poudaril pomen družbene odgovornosti, nato pa je idejni vodja iHELP Andraž Ogorevc prikazal vse od nalaganja do testiranja in uporabe aplikacije iHELP, ki deluje kot dodatno orodje pri klicu na pomoč. Uporabnika vodi skozi meni, kjer označi kaj in kje se je zgodilo, ga poveže s številko 112 in o potrebi po pomoči obvesti ostale iHELP uporabnike v radiju 500 metrov. Ti se nato odzovejo na pomoč in reševanje steče. Obiskovalci so si na aplikaciji ogledali, kje sta njim najbližji defibrilator in bolnišnica oziroma zdravstveni dom, ter sledili navodilom za pravilno postopanje v primeru zastoja srca. Na koncu se je večina vseh prisotnih še praktično preizkusila v oživljanju in masaži srca.

V primeru nesreč je že osnovno nudenje prve pomoči lahko ključnega pomena in osnova za kasnejše delo reševalcev. Klic na številko 112 sicer sproži postopek organiziranega reševanja toda prisotni lahko že v prvih minutah ponesrečencem nudijo ključno pomoč in bistveno vplivajo na nadaljnji potek reševanja. Zato v družbi BTC vse svoje obiskovalce spodbujajo k družbeno odgovornemu ravnanju, kamor spada tudi izobraževanje in osveževanje znanja iz nudenja prve pomoči.

Direktor enote Misija: Zeleno, mag. Miha Mermal, ki je tudi sam osvežil znanje iz temeljnih postopkov oživljanja in si naložil aplikacijo iHELP, je dejal: "V družbi BTC od svojega nastanka delujemo družbeno odgovorno in skušamo na čim več načinov vračati družbi. Preko različnih projektov znotraj Misije: Zeleno k družbeno odgovornemu ravnanju spodbujamo tudi vse svoje deležnike in jih opozarjamo, da zase, za okolje in za sočloveka največ lahko naredimo sami. Osvežitev znanja nudenja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja ter pridružitev mreži iHELP uporabnikov je majhna gesta, ki jo lahko naredi vsak izmed nas in s katero lahko že jutri nekomu rešimo življenje ali pa nekdo tretji to stori nam ali našim bližnjim."

Andraž Ogorevc, idejni vodja iHELP aplikacije, je izrazil navdušenje, nad družbeno odgovornim ravnanjem družbe BTC: "Pomoč sočloveku v stiski bi morala biti ena izmed temeljnih vrednot moderne družbe. Dandanes se zaradi pomanjkanja časa in življenjskega ritma na takšno vrsto pomoči pozablja oz. zanemarja. Med nami je veliko ljudi in podjetji, ki pomagajo pri povečanju iHELP varnostne mreže in veseli smo vsakega, ki se nam pridruži. Večja kot je mreža iHELP reševalcev hitrejša je pomoč in s tem se poveča tudi varnost lokalne skupnosti oz. posameznika."

Projekt Misija: Varno mesto združuje več področij varnosti na območju BTC City, od prometne, požarne, premoženjske in življenjske.

Defibrilatorji in prva pomoč

Dnevno je na območju BTC City Ljubljana več kot 30 reševalcev iz vode, zdravnikov, varnostnikov, gasilcev, ki so vsi strokovno usposobljeni v nudenju prve pomoči. Obiskovalci se v stiski lahko poslužijo tudi šestih defibrilatorjev, ki so nameščeni na različnih koncih nakupovalnega središča. Natančne lokacije je možno preveriti tudi s pomočjo aplikacije iHELP.

Tekoče v avtomobilu, udobno s kolesom, varno peš

12 krožišč omogoča varnejši in bolj pretočen promet, ki ga v dnevnih konicah in ob prireditvah dodatno urejajo še z vodenjem in usmerjanjem. Garažna hiša in preko 8.500 brezplačnih parkirišč, med katerimi so tudi taka za invalide in nosečnice, obiskovalcem nudijo brezskrbno parkiranje, voznikom vozil na električni pogon pa sta na voljo tudi dve polnilni mesti.

Z mestnim avtobusom, brezplačnim Citybusm ter več kot 400 parkirnimi mesti za kolesa skrbijo tudi za dobro počutje kolesarjev in pešcev. K varnosti slednjih na nekaterih prehodih za pešce pripomorejo tudi talna LED svetila in cestno-hitrostne ovire na Ameriški ulici.

Požarna varnost

Zgradbe na območju BTC Cityja so opremljene s sprinkler sistemi, v dvigalih pa so vgrajene varnostne zavese. Popolnoma opremljena lastna enota varovanja je na območju prisotna 24 ur na dan, gasilska enota Ljubljana , ki lahko priskoči na pomoč, pa je oddaljena le približno 7 minut nujne vožnje.

Varstvo pred nepridipravi

Lastna enota varovanja BTC Cityja 24 ur na dan skrbi za osebno varnost in varnost premoženja vseh obiskovalcev. Pri svojem delu uporabljajo centralno vodene video in protivlomne sisteme, ki se neprestano posodabljajo in redno vzdržujejo, varnostniki tesno sodelujejo s policijo, reševalci in gasilci in se redno usposabljajo ter izobražujejo.

Varnost obiskovalcev in zaposlenih na območju BTC Cityja je eno ključnih področij enote Misije: Zeleno, ki je poleg področja okoljevarstva, zelene energije, energetske učinkovitosti in družbene odgovornosti eden temeljnih stebrov poslovanja in pomemben element v strategiji razvoja družbe BTC.

Fotografije z dogodka: http://we.tl/dJV6QNav1U

Avtor fotografij: Iztok Dimc, Foto Bomba