O-STA

Evropski teden mobilnosti

Velenje, 15. september 2014 - Ta teden, od 15. do 21. septembra, bo potekal projekt Evropski teden mobilnosti, v katerega se že več let aktivno vključuje tudi Mestna občina Velenje.
Slogan letošnjega tedna mobilnosti je "Naše ulice, naše odločitve", ki nas želi spodbuditi k sodelovanju pri oblikovanju takšnih mest, v kakršnem si želimo živeti in jih preuredimo tako, da bodo na prvem mestu ljudje namesto avtomobilov.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bomo v Velenju poleg prireditev izvedli tudi nekaj trajnostnih ukrepov. Uredili bomo avtobusna postajališča z nadstrešnico na Gorici in na Jenkovi cesti, pri Skalci in v Podkraju, namestili nova stojala za kolesa na Velenjski plaži, promenadi in pri C stavbi Šolskega centra Velenje, nadgradili sistem BICY z dvema novima postajama (na Selu in na Gorici) ter uredili kolesarske steze na Jenkovi cesti in odsek ob železniški postaji.

Prav tako smo v Vrtcu Velenje organizirali igro Prometna gosenica. Igra ni namenjena le otrokom, ampak tudi staršem, saj skušamo s pomočjo otrok vplivati nanje. Igra stimulira trajnostno mobilnost, prometno varnost in gibanje, saj spodbuja okolju prijazna potovanja, kot so hoja, pešačenje, kolesarjenje, javni prevoz (avtobus, vlak), šolski avtobus, skupinska vožnja z avtomobilom in kombinirano potovanje (del poti se opravi z avtomobilom in del poti peš).

V sredo, 17. septembra, bo od 9. do 15. ure na Rudarski cesti potekala prireditev "Dan brez avtomobila". Organizirali bomo risanje s kredo, likovne ustvarjalne delavnice za najmlajše in osnovnošolce, gibalni poligon in poligon "kolesarček", mini nogomet, badminton, odbojko, šolo rolanja, na ogled bosta ulična lutkovna predstava Lutkovnega gledališča Velenje, avtobus Lokalc, aplikacija Guts Lokalc ter stojnica s prodajo rolerjev, rolk in pohodnih palic v sklopu Centra ponovne uporabe.

Zavod KSSENA bo predstavil projekte, ki jih vodi oziroma v njih sodeluje, svoje dejavnosti pa bodo predstavili tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje, Fakulteta za energetiko, Šolski center Velenje in Medpodjetniški izobraževalni center Velenje.

Na Rudarski cesti si boste lahko ogledali tudi električni avtomobil Peugeot ION, BICY električno kolo in električni gokart. Prireditve "Dan brez avtomobila" pa se bo s kolesom in rolerji udeležila tudi Pika Nogavička.

Rudarska cesta bo zaradi prireditve "Dan brez avtomobila" 17. septembra zaprta od 8. do 16. ure. Prosimo za razumevanje!

V nedeljo, 21. septembra, bomo ob 10. uri organizirali 3. Rekreativno kolesarjenje na Paški Kozjak. Zbirno mesto za kolesarje bo pri Kamnolomu Paka od 9. do 10. ure. V primeru dežja prireditev odpade. Rekreativno kolesarjenje organiziramo v sodelovanju s Triatlon klubom Velenje.

V ponedeljek, 22. septembra, bomo ob 17. uri organizirali Družinsko kolesarjenje s Piko. Zbirno mesto za udeležence je pri Čolnarni. Prijave zbiramo od 16.30 naprej. V primeru slabega vremena kolesarjenje odpade.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo v avli Mestne občine Velenje pripravili razstavo fotografij, ki so jih občanke in občani posneli v poletnih mesecih in predstavljajo različne načine trajnostne mobilnosti v Velenju. Fotografije smo zbirali v okviru natečaja Fotografija meseca Mestne občine Velenje in izbrali zmagovalno fotografijo na temo trajnostna mobilnost, ki jo je posnel Gregor Pirtovšek. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Več o trajnostni mobilnosti si lahko preberete na spletni strani Mestne občine Velenje www.velenje.si (V središču).

Prijazno vabljeni, da se udeležite katerega od dogodkov in vsaj v "Evropskem tednu mobilnosti" kot prevozno sredstvo izberete kolo ali se odločite za vožnjo z "Lokalcem"!


Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje