O-STA

Vabljeni v galerijo sodobne umetnosti Celje na projekcijo s predavanjem Miloš Trakilović: WWW (2014) / Milica Trakilović: Moving the Body of : 25. 9. 2014 OB 19.00

Projekcijski večer in predavanje

MILOŠ TRAKILOVIĆ: WWW (2014)

MILICA TRAKILOVIĆ: Moving the Body of
the Nation: Self-Performance as a Disruptive Practice

Center sodobnih umetnosti Celje vas vljudno vabi na projekcijo s predavanjem, ki bo v četrtek, 25. septembra ob 19. uri v Galeriji sodobne umetnosti.

Projekcijski večer in predavanje je del štiriletnega interdisciplinarnega projekta Sram te bodi!, ki ga Center sodobnih umetnosti Celje pripravlja skupaj z Galerijo Miroslav Kraljević (Zagreb) in kulturnim društvom Crvena (Sarajevo).

Poglavitni cilj projekta je vzpostaviti umetniško in teoretično platformo, osredotočeno na analizo pojma sramota in čutenja sramu. Podrobna analiza pojma in dejavnikov, ki konstruirajo pojav in izkušnjo sramote, je pomembna zato, ker deluje kot metodologija, s pomočjo katere lahko odkrivamo, kje se danes nahajajo družbeni, ekonomski in politični boji. Poglavitna teza, ki jo projekt zastavlja, je namreč, da sta prav sramota in sram temeljna elementa raznoraznih pojavnih oblik neenakosti, saj delujeta kot orodji označevanja določenih subjektivitet ali načinov bivanja.

Več o projektu:

http://www.celeia.info/index.cgi?m=51&id=301

:::::::::::::::::::::::::

Partnerske organizacije so na rezidenčno bivanje preko odprtega razpisa povabile umetnike, ki se v svoji praksi na razširjen način ukvarjajo z analizo sramu.

V Centru sodobnih umetnosti Celje trenutno gostimo umetnika MILOŠA TRAKILOVIĆA (1989, Tuzla), ki živi in dela v Berlinu in Rotterdamu. Na dogodku bomo predvajali njegovo zadnje video delo WWW (2014), posneto v Sarajevu. Delo se osredotoča na dogodke, ki so se odvijali leta 1984 na sarajevskih Zimskih olimpijskih igrah ter na dogodke, ki so se odvijali po razpadu Socialistične federativne republike Jugoslavije. Mnoga od prizorišč takratnih olimpijskih iger se je v času vojne v Bosni in Herzegovini (1992 - 1995) uporabljalo za strateške vojaške točke. Bob steza je na mnogih mestih prestreljena, olimpijski oder se je uporabljal za usmrtitve. Umetnika zanima nasprotje med spodbujanjem kolektivnosti na področju športa, glorificiranjem telesa in njegovih sposobnosti ter popolnim uničenjem telesnega v stanju vojne. V svojem delu Trakilović sopostavlja originalne posnetke z arhivskimi, hkrati se navezuje na vprašanje telesnega v razmerju z virtualnim, predvsem kako globalni splet vpliva na odnos materialnega in nematerialnega.

Umetnik bo predstavil tudi izhodišče dela, ki ga pripravlja za projekt Sram te bodi!. V tem delu se ukvarja s fresko Slavka Pengova, ki se nahaja v Vili Bled, bivši rezidenci Josipa Broza Tita.
Projekciji bo sledilo kratko predavanje MILICE TRAKILOVIĆ (1986, Tuzla), raziskovalke, ki se ukvarja s politiko reprezentacije, razpadom bivše Jugoslavije, konceptom nacionalne pripadnosti, kulturo diaspore, predvsem pa jo zanima kulturna, družbena, politična in simbolna vloga telesa. Ta interes uresničuje s preučevanjem feminističnih umetniških praks.

Milica Trakilović je končala magisterski študij iz smeri Gender and Ethnicity na Univerzi v Utrechtu. Živi in dela v Rotterdamu.

Predavanje Moving the Body of the Nation: Self-Performance as a Disruptive Practice bo potekalo v angleščini.


VLJUDNO VABLJENI!

CELEIA - Center sodobnih umetnosti

Galerija sodobne umetnosti
Trg celjskih knezov 9, 3000 CELJE

Tel.: 03 / 42 65 162

Center.sodobnihumetnosti@celje.si