O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - "Odprte hiše Slovenije" vabijo v Velenje

Velenje, 2. oktober 2014 - Izvajalci projekta Odprte hiše Slovenije v soboto, 4. oktobra 2014, vabijo na voden ogled obnovljene promenade in nove parkirne hiše ob zdravstvenem domu v Velenju.

Ob 11. uri se bo pričel voden ogled promenade, ob 12. uri pa voden ogled parkirne hiše. Zbirno mesto bo na Cankarjevi ulici, na začetku promenade (kjer se začne beli beton).

Ogled bosta vodila arhitekt in tudi predstavnik investitorja - Mestne občine Velenje, ki bosta vsak s svojega vidika predstavila projekt (potek, zanimivosti, razloge za posamezne odločitve ...).

Več informacij o projektu Odprte hiše Slovenije lahko dobite na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org. Ustanoviteljici pobude Ana Struna Bregar in Kristina Dešman sta leta 2012 za projekt prejeli najvišje strokovno priznanje - Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Projekt Odprte hiše Slovenije bo letos potekal že petič, deluje pa pod okriljem svetovne mreže "Open House Worldwide". Pri izboru del je poudarek na sodobni arhitekturi, inovativnih rešitvah, prilagojenosti lokaciji, možnostih spreminjanja objektov glede na potrebe uporabnikov in na trajnostnem načinu gradnje.

Poslanstvo organizacije je približati dobro arhitekturo širšim množicam, uveljavljati odličnost v arhitekturni stroki in visoke standarde v praksi.

Arhitekt Dean Lah iz projektantske hiše ENOTA, d. o. o., o idejni zasnovi promenade: "Nova velenjska promenada je zasnovana kot inovativno oblikovana mestna infrastruktura, ki nudi obilo nastavkov za različno uporabo in doživljanje prostora. Oblikovana je kot sosledje različno velikih "trgov", ki omogočajo druženje manjših ali večjih skupin ljudi. Celotna promenada je zamišljena kot nova programska os mestnega središča na kateri bo lahko skoncentriran kulturni program, ki se odvija na prostem."