O-STA

Bančnica NLB Alenka Smerkolj bo okrepila tim ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo kot državna sekretarka

Danes, 2. oktobra, je vlada Republike Slovenije za državno sekretarko v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko potrdila Alenko Smerkolj, direktorico področja finančnih trgov v NLB. Smerkoljeva je dolgoletna vodilna bančnica v NLB in je v zadnjem obdobju pomembno prispevala k uresničitvi sistemskih ukrepov za zagotavljanje kapitalske ustreznosti slovenskih bank (NLB) ter pri izboljševanju virov financiranja NLB na mednarodnih finančnih trgih. Bogate mednarodne izkušnje, strokovno znanje in zaupanje, ki si ga je Smerkoljeva izgradila v skoraj 26 letih zavzetega dela doma in na tujem, bodo lahko pomembna dodana vrednost za delo na novem področju. Banka ji čestita in želi uspešno delo.

V okviru področja finančnih trgov je bila Alenka Smerkolj pristojna tako za upravljanje z bilanco banke in njene skupine, kot za trgovanje s finančnimi instrumenti, investicijsko bančništvo, skrbniške storitve ter poslovanje s finančnimi institucijami.

Profesionalno kariero je Smerkoljeva pričela leta 1988 na področju medbančnih odnosov in jo na mednarodnem področju tudi nadaljevala kot vodja kreditno garancijskih poslov banke, jo nadgradila z vodstvenimi nalogami v sektorju za poslovanje s finančnimi institucijami in mednarodno poslovanje, pomladi 2008 pa prevzela vodenje sektorja za pridobivanje virov na kapitalskih trgih. Poleti 2009 je bil okvir njenih pristojnosti razširjen tudi na zakladništvo NLB Skupine. Področje finančnih trgov v NLB je vodila od februarja 2011.

Imenovanje Alenke Smerkolj je tudi priznanje za NLB, saj kaže, da imamo v banki kvalitetne kadre z mednarodnimi izkušnjami, ki lahko prevzemajo najzahtevnejše naloge tudi v širšem ekonomskem in družbenem prostoru.

Alenka Smerkolj bo naloge na ministrstvu predvidoma prevzela 15. oktobra, banka pa bo poskrbela za ustrezno interno kadrovsko popolnitev ob njenem odhodu.