O-STA

V Šiški fejst dogaja

Uspešen festival Urbane kulture mladih

Ljubljana, 5. 10. 2014 - Vsakogar, ki se je v četrtek, 2. 10. 2014, popoldne sprehodil mimo Kina Šiška, je pozdravilo živahno vzdušje. Zvoki hip hop glasbe in pisana paleta športno kreativnih delavnic so privabili obiskovalce različnih starosti na festival Urbane kulture mladih. Festival, ki so ga mladostniki poimenovali ŠiškaFejst, je v sodelovanju z Javnim zaodom Kino Šiška in Urbanroofom drugo leto zapored pripravil Četrtni mladinski center Šiška, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih.


Sončen dan je nagradil trud organizatorjev, najbolj nadobudni najstniki so takoj po koncu pouka prihiteli na prizorišče in nestrpno čakali pričetek programa. Na samem začetku je dogodek pozdravil tudi župan Ljubljane, Zoran Janković, ki je z organizatorji in obiskovalci izmenjal nekaj besed, preizkusil neudobno sedišče BMX kolesa, drzno vožnjo pa raje prepustil izkušenim vaditeljem. Dogajanju sta se pridružila tudi direktor Javnega zavoda Mladi zmaji, mag. Vojko Vavpotič in direktor Javnega zavoda Kino Šiška, dr. Simon Kardum.

Izurjeni izvajalci urbanih športov so najprej prikazali nekaj trikov, nato pa so se posvetili otrokom, med katerimi so bili tudi popolni začetniki. Tako so se zainteresirani lahko preizkusili v rolanju, skejtanju in vožnji z BMX kolesom. Program festivala je bil vključen tudi v teden gibanja Move week. Informacije za mlade so postregli na Ljubljanski mobilni info točki, projektu mladinskega informiranja na terenu, ki mladim omogoča boljšo kvaliteto življenja. Najmlajšim obiskovalcem je bila namenjena delavnica izdelave značk, tekom dneva pa se je izkazalo, da so si značke z lastnim motivom izdelovali ustvarjalci vseh starosti ter si z njimi popestrili svoje majčke, plašče in torbice. Dolga vrsta je nastala pred panoji, kjer so se mladi učili prvih potez grafitiranja, medtem ko so v njihovi bližini ustvarjali bolj izkušeni umetniki street arta. Fantje so pripravili zapleteno skico, jo prenesli na podlago, a so po začetnih potezah s spreji sklenili, da bodo skico poenostavili in začeli na novo. V večernih urah so grafit le dokončali in prenesli na ogled v mladinski center. Hladen večer so ogreli plesalci break dance-a, ki so s svojimi nenavadnimi plesnimi gibi navdušili občinstvo in privabili mlade, da so se tudi samo poizkusili postaviti na glavo ter pogledali, kako izgleda festivalski vrvež iz druge perspektive.


Zaključimo lahko, da so Šiškarji uspešno izpeljali festival in več kot sto obiskovalcem dokazali, da je Šiška res Fejst.