O-STA

Novi časi, novi produkti: NLB bo prva v Sloveniji uvedla brezstično plačevanje

Včeraj, 22. oktobra, je v NLB Bankarni potekala novinarska konferenca, namenjena predstavitvi brezstičnega plačevanja. Z njo smo simbolno pospremili izdajo brezstičnih kartic, ki jih bo NLB, kot prva banka v Sloveniji, svojim strankam ponudila v novembru. Na vprašanja medijev in zainteresirane javnosti so odgovarjali Blaž Brodnjak, član uprave NLB, Alenka Mejač Krassnig, poslovna direktorica in strokovnjakinja s področja kartičnega poslovanja, Boštjan Fabjančič, predstavnik MasterCard za Slovenijo in Endre Eölyüs, regionalni predstavnik MasterCard za Slovenijo in Madžarsko.

Brezstično plačevanje je plačevanje brez fizičnega kontakta med plačilnim sredstvom in POS terminalom. Brezstična tehnologija se uporablja na izredno raznolikem področju aplikacij, od hitrega izvajanja plačilnih transakcij, uporabe v transportu, za shranjevanje osebnih podatkov za namen korporativnih identifikacijskih kartic do elektronskih potnih listov. Komunikacija temelji na varnem čipu in majhnem oddajniku (antena), ki sta lahko vgrajena v kartico, uro, mobilni telefon,..

V državah z razvito bančno infrastrukturo je brezstično plačevanje s karticami standarden del ponudbe, v NLB pa želimo slediti svetovnim trendom. Ob tem je član uprave NLB Blaž Brodnjak povedal: "NLB z uvedbo brezstičnih kartic in posledično nadgradnjo uporabniške izkušnje s ponosom ponovno izkazuje svojo zavezo strankam, da jim ponudimo inovativne, udobne in varne storitve. Potem, ko smo uspešno premostili zelo zahtevne čase, se zdaj usmerjamo v razvoj in posodobitev tržnih poti ter storitev za stranke. Tem aktivnostim bomo v prihajajočih letih posvetili še veliko več pozornosti."


Enostavnost in varnost

Ob tej priložnosti se je predstavnik MasterCard za Slovenijo Boštjan Fabjančič še enkrat zahvalil NLB, ki je na tem področju glavni protagonist. Predstavil je kratko zgodovino brezstične tehnologije in izpostavil enostavnost in varnost. "Kontrolni element je namreč za potrošnike, ki še vedno opravijo 80 % vseh transakcij v gotovini, še kako pomemben", je poudaril.

Alenka Mejač Krassnig, poslovna direktorica in strokovnjakinja s področja kartičnega poslovanja v NLB je predstavila glavne prednosti uporabe brezstičnih NLB MasterCard kartic. Zaradi hitrosti plačevanja, tako za plačila manjših vrednosti, kot tudi za večje nakupe, so odličen substitut gotovini. Poudarila je, da je za varnost plačevanja z brezstičnimi karticami maksimalno poskrbljeno. Kartico ima namreč imetnik vseskozi pri sebi in je ne izroča prodajalcem. Poleg tega pa naključno branje (skeniranje) podatkov s kartice s strani nepooblaščenih oseb ni mogoče.

Pojasnila je tudi, da se je NLB na uvedbo brezstične tehnologije začela pripravljati poleti 2013, ko je pričela z brezstično tehnologijo nadgrajevati POS terminale pri trgovcih, ki imajo z NLB podpisano pogodbo za sprejem kartic. Nadgrajenih je tako že prek 4000 POS terminalov v lasti NLB. Število ustreznih POS terminalov pa se dnevno povečuje, saj vsa prodajna mesta opremljamo le še s POS terminali za brezstično plačevanje.

Da tudi v praksi vse deluje tako, kot v teoriji, smo ob koncu srečanja novinarjem v živo prikazali potek brezstičnega plačila s kartico.


Vse lastnosti in funkcionalnosti, ki so jih do sedaj omogočale NLB MasterCard kartice, ostajajo nespremenjene

Tudi z brezstičnimi karticami MasterCard bo mogoče kupovati na obroke, naročiti kartico z motivom po želji stranke, opravljati nakupe prek spleta, dvigovati gotovino na bankomatih in opravljati nakupe pri vseh trgovcih, ki so označeni z oznako MasterCard.

Stranke bodo brezstične kartice MasterCard prejemale postopoma ob redni obnovi v mesecu izteka obstoječe kartice. Kartico z možnostjo brezstičnega plačevanja pa bodo od novembra dalje lahko naročile tudi pred redno menjavo svoje obstoječe kartice.


NLB Korporativno komuniciranje