O-STA

Kickboxing - Smole po porazu v četrtfinalu ostal brez medalje

Te dni v španskem mestu Bilbao potekajo zaključne borbe v ring disciplinah na Evropskem prvenstvu v kickboxingu mednarodnega združenja WAKO, na katerem sodeluje 481 borcev iz 34 držav. Slovenijo iz vrst Kickboxing zveze Slovenije na tem prvenstvu v disciplini K-1r v kadegoriji do 75 kg zastopal Gregor Smole, nosilec bronaste medalje evropskega prvenstva v azerbajdžanskem Bakuju izpred štirih let in letošnjega svetovnega pokala v Avstriji, sicer član Yaksha Combat Teama iz Vogrskega.V Bilbau ga je spremljal klubski trener Dario Grilanc.

"Na takšnem turnirju je najtežje to, da za konkretnega nasprotnika zveš le dan pred borbo," pojasnjuje Grilanc. Zato je osnova dobra fizična pripravljenost, vnaprej se pripravi določene tehnične osnove, medtem ko je potrebno taktiko in kombinatoriko uigrati v najkrajšem času.

Smole je prvenstvo začel več kot odlično. V osmini finala discipline K-1r, je v izjemno konkurenčni kategoriji do 75kg, s soglasno sodniško odločitvijo s 3:0 ugnal Rusa Aslana Oustarkahanova, ki zastopa Francijo. Gregor je borbo s precej višjim borcem začel počasi in previdno. Že kmalu pa je skrajšal razdaljo in skozi borbo stopnjeval ritem, ki mu nasprotnik ni zmogel slediti, tako da je bil po seriji udarcev v telo v tretji rundi francoski tekmovalec že na meji predčasne prekinitve dvoboja.

Kako pomemben dejavnik takšnih turnirjev je tudi sreča, priča že Smoletov četrtfinalni obračun, kjer je naletel na enega glavnih favoritov turnirja, Turka Adema Bozkurta, ki ima za samo čez 300 dvobojev in je bil evropski prvak tako v boksu kot kickboxingu in tajskem boksu. Turek se je izkazal za previsoko oviro in Smoleta po sodniški odločitvi iz nadaljnjega tekmovanja izločil na pragu uvrstitve med dobitnike medalj.

"Grega se je suvereno boril in dal vse od sebe, ampak to ni bilo dovolj", pravi njegov trener Dario Grilanc. "Po ogledu ostalih borb lahko presodim, da je nivo borcev zelo visok, bilo bi pa veliko presenečenje, če Bozkrut na koncu ne bi osvojil naslova prvaka."

Grega se počuti dobro in, kar je najpomembnejše, ni utrpel poškodb. V nadaljnjo vzpodbudo pri nabiranju izkušenj pa bodo obema besede, ki jih je Dariu namenil selektor slovenske kickboxing reprezentance Bojan Korošec: "Potrebno je vztrajati in graditi naprej, le tako se enkrat lahko približamo zastavljenemu cilju!"

S tem pa izbrana vrsta Kickboxing zveze Slovenije še ni rekla zadnje letošnje besede. Pred vrati je domače člansko evropsko prvenstvo v disciplinah pointfighting, light-contact, kick-light in glasbenih formah, ki se bo med 15. in 23. novembrom odvijalo v našem Mariboru. Z veliko številčnejšo udeležbo naših reprezentantov si v Kickboxing zvezi Slovenije obetajo tudi večje uspehe pri osvajanju odličij.