O-STA

Priznanje za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu za ekipo kolesark BTC City Ljubljana

Kolesarke prve ženske profesionalne ekipe v Sloveniji BTC City Ljubljana, ki jim je uspelo v svojem prvem letu obstoja slovensko žensko kolesarstvo postaviti na svetovni kolesarski zemljevid, so prejele priznanje za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu. Kolesarska zveza Slovenije (KZS) jim je ob zaključku kolesarske sezone to posebno priznanje podelila za velik napredek pri razvoju ženskega cestnega kolesarstva v Sloveniji, za uspehe na mednarodnem nivoju in za uvrstitev ekipe na Svetovno prvenstvo v ekipni vožnji.

Dvanajst kolesark ekipe BTC City Ljubljana je v letošnji sezoni doseglo odlične rezultate. Eugenia Bujak (Poljska), Martina Ritter (Avstrija), Polona Batagelj, Urša Pintar, Mia Radotic (Hrvaška), Špela Kern, Anja Rugelj, Alenka Novak, Elena Valentini (Italija), Sara Frece, Tjaša Rutar in Urška Kalan so presegle v začetku sezone zastavljeni cilj - uvrstiti se med prvih dvajset ekip na svetovni lestvici.

Izvrstno 16. mesto ekipe na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) in 15. mesto ekipe v svetovnem pokalu med 31 ekipami sta rezultata, ki ju ni pričakoval nihče. "Priznanje KZS pomeni, da so bila dekleta v svetu in pri nas očitno res opažena, saj gredo pohvale ženskemu kolesarstvu iz moških ust zelo težko. Dodam lahko, da so tuja in domača dekleta projekt BTC City Ljubljana vzela izredno resno od vsega začetka. Vzdušje v ekipi in rezultati na koncu prve sezone so presenečenje za večino naših konkurenčnih ekip. Prav tak ni presenečenje, da bosta najboljši tujki v ekipi, kljub boljšim ponudbam iz tujine, ostali del ekipe tudi v prihodnje. Čestitke tekmovalkam in spremljevalcem ekipe, vsem pokroviteljem in glavnima pokroviteljema, družbi BTC in Mestni občini Ljubljana. Upam, da smo upravičili zaupanje za smeli projekt", je na svoje varovanke in celoten projekt ponosen Gorazd Penko, trener in športni direktor ekipe BTC City Ljubljana.

Na ekipo so ponosni vsi njeni podporniki. "Dekleta so s svojo resnostjo ustvarila kakovostno blagovno znamko ženskega kolesarstva. Nastop naših deklet ni ostal neopažen, saj je ekipa sproti razblinjala vse dvome o svojih dosežkih, ki jih ni nihče pričakoval tako hitro in suvereno. Projekt je pozitivno vplival ne le na razvoj ženskega, ampak tudi slovenskega kolesarstva. Rezultati ekipe skupaj z odlično organizacijo in udeležbo na Maratonu Franja, gostovanjem UWCT Final 2014 na domačih tleh in nedavno zaupani organizaciji starta najprestižnejše večetapne ženske kolesarske dirke Giro Rosa zaokrožajo sijajno kolesarsko zgodbo letošnjega leta", je povedal Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Prav zaupanje za organizacijo starta največje ženske tekme na svetu prvič v zgodovini Slovenije je rezultat razvoja tekmovalnega in rekreativnega ženskega kolesarstva doma in v tujini.Dr. Edvard Kolar, direktor direktorata za šport, je povedal: "Giro Rosa bo pilotski projekt za oblikovanje sistemskega pristopa k oblikovanju standardov za kandidaturo, organizacijo, izvedbo in merjenje učinkov velikih mednarodnih športnih prireditev na podlagi nacionalnega interesa na državni ravni."

Zadovoljstvo z dosežki organizacije kolesarskih prireditev v Ljubljani, slovenskega kolesarstva in ekipe kolesark je izkazal tudi Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana: "Zgodba in uspehi ekipe so Ljubljano izstrelili v kolesarski svet. Dekleta so dokazala, da se s trudom in vzdržljivostjo daleč pride. Ponosen sem, da ekipa v imenu nosi ime Ljubljana, ki je zeleno in trajnostno usmerjeno ter zdravo mesto, v katerem imajo kolesarji prav posebno vlogo. To dokazujemo tudi z vrhunsko organizacijo kolesarskih dogodkov in prireditev, ki imajo v srcih prebivalcev najlepšega mesta na svetu prav posebno mesto. Iskrene čestitke celi ekipi!"

Kolesarska zveza Slovenije je zaključek sezone proslavila na Ljubljanskem gradu. Prestižni nagradi za najboljša kolesarja leta 2014 sta prejela Tanja Žakelj in Luka Mezgec. Najboljša amaterska kolesarja sta postala Ajda Opeka in Igor Kopše, ki sta v letošnjem letu poleg ostalih uspehov oblekla tudi majico svetovnih prvakov v cestnem kolesarstvu. Priznanje za posebne dosežke med kolesarji pa je pripadlo Simonu Špilaku (ekipa Katjuša) in Juretu Kocjanu, članu ameriške kontinentalne ekipe Team Smart Stop. Najboljša ekipa v cestnem kolesarstvu pa je ekipa Adria Mobil, ki je prikrajšana za uspešnega člana kluba Tomaža Noseta, ki se je zaradi poškodb po nesreči poslovil od aktivne kolesarske kariere. Nagrado za življenjsko delo je prejel Franc Hvasti, ki je bil sicer leta 1983 prejemnik Bloudkove plakete "za tekmovalne in trenerske dosežke v kolesarstvu".

Priznanje za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu je v imenu profesionalne ženske ekipe BTC City Ljubljana prevzela Maja Oven, direktorica ekipe in direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si