O-STA

SNG Opera in balet Ljubljana vas v sodelovanju z RTV Slovenija vabi na ogled dokumentarnega filma z naslovom SREČANJA - Pia in Pino Mlakar & Richard Strauss, ki bo v sredo, 21. januarja 2015, ob 18. uri v dvorani ljubljanske Opere.

Pia in Pino Mlakar sta bila edinstven življenjski, plesni in koreografski par, popolnoma predan baletni umetnosti. Svoji imeni sta vtkala v neločljiv spoj lastne plesne umetnosti, po kateri sta bila znana po vsej Evropi. Živela in ustvarjala sta ob bregu reke Krke v Ločni, na domačiji, ki sta jo poimenovala PAS DE DEUX (KORAK V DVOJE). Še zdaj jo pokriva slamnata streha, verjetno edina v Evropi, ki pod seboj skriva baletni studio.

Malo znano pa je, da sta Mlakarjeva sodelovala tudi s skladateljem Richardom Straussom. V 30. in 40. letih 20. stoletja sta koreografirala in plesala njegove Legendo o Jožefu in Norčije Tilla Eulenspiegla. Skupaj s skladateljem sta ustvarila tudi njegov zadnji balet Nekdanje svečanosti (Verklungene Feste) ter koreografirala plese tudi v operah Daphne in Saloma.
Pino Mlakar, ki ga od leta 2006 ni več med nami, je bil ena zadnjih prič časa, v katerem je ustvarjal Richard Strauss. Dokumentarni film pripoveduje o znamenitem skladatelju in o njegovem odnosu do baleta in plesa, o njihovem skupnem delu v vili družine Strauss v Garmisch - Partenkierchnu in o pomembni vlogi, ki jo je Richard Strauss odigral na umetniški poti Pie in Pina Mlakarja.
Strokovna sodelavca sta Vesna Mlakar in Richard Eckstein, direktor fotografije Mišo Čadež, mojster montaže Andrej Modic, scenaristka, urednica in režiserka je Danica Dolinar.