O-STA

Mestna občina Velenje prejela certifikat "Srcu prijazna občina"

Velenje, 23. februar 2015 - Danes opoldne smo imeli na Mestni občini Velenje novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili brezplačno mobilno aplikacijo iHELP, ki je namenjena hitremu SOS obveščanju v primeru nujnih zdravstvenih stanj. Aplikacija se trenutno uporablja na pametnih telefonih, ki uporabljajo Android operacijski sistem. Z uporabo le-te lahko pomagamo sebi oziroma drugemu, v primeru nenadnega srčnega zastoja ali v primeru drugih nesreč.

Na novinarski konferenci so sodelovali župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, v. d. direktorja občinske uprave mag. Iztok Mori, vodja Urada za razvoj in investicije Alenka Rednjak, koordinator projekta v mestni občini Velenje Drago Kolar in idejni vodja iHELP Andraž Ogorevc.

Uvodoma je župan Bojan Kontič povedal, da se Mestna občina Velenje lahko pohvali s številnimi nazivi, saj smo med drugim prijazni otrokom, mladim, starejšim, invalidom. Poskušamo biti občina, ki je prijazna do vseh skupin in generacij naših občank in občanov. Vse storitve, ki jih ponujamo in jih želimo uveljaviti, so z namenom boljšega in lažjega življenja v občini. Ena takšnih je tudi brezplačna aplikacija iHELP, ki je dobrodošla novost pri pomaganju ob nesrečah.

V Mestni občini Velenje smo k projektu pristopila lani jeseni ter izbrali paket, ki omogoča večje število dodanih nujnih kontaktov in večji radij SOS alarmiranja iHELP uporabnikov. Mestna občina Velenje mesečno za te storitve, ki so namenjene občankam in občanom, nameni 320 evrov. V primeru, če bi v sistem pristopil občan sam, bi bil za enake storitve letni strošek na osebo približno 30 evrov.

Do sedaj se je na območju naše občine v projekt vključilo že 312 občanov. Med njimi je 7 reševalcev, 2 medicinski sestri, nekaj gasilcev in 1 zdravnik. Prizadevali si bomo, da bo ta številka do konca leta precej višja.

S tem, ko smo pristopili k projektu, v katerega je vključenih že več občin, smo postali "Srcu prijazna občina". Certifikat je županu Bojanu Kontiču predal idejni vodja projekta iHELP Andraž Ogorevc.

V okviru projekta "Srcu prijazna občina" bomo redno izvajali aktivnosti s ciljem promocije te aplikacije, kot tudi aktivnosti, ki bodo ozaveščale ljudi o pravilnem izvajanju temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Projekt spodbuja aktivno participacijo občanov na zelo pomembnem področju življenja - pomagati ob nesreči.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje