O-STA

Pianist Andrej Pisarev z Orkestrom Slovenske filharmonije

Spoštovani,

vljudno vabljeni na peti koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo 5. in 6. marca 2015 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

.

dirigentka Keri-Lynn Wilson

klavir Andrej Pisarev

Orkester Slovenske filharmonije

koncertni mojster Janez Podlesek

Spored:

Peter Iljič Čajkovski: Vihar, simfonična fantazija v f-molu, op. 18

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič: Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru, op. 102

**************

Sofija Asgatovna Gubajdulina: Pravljična pesnitev

Sergej Sergejevič Prokofjev: Zaljubljen v tri oranže - suita, op. 33

Na petem koncertu Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije boste lahko slišali ruskega pianista Andreja Pisareva, ki redno koncertira na odrih najprestižnejših koncertnih dvoran ter sodeluje z najboljšimi svetovnimi simfoničnimi orkestri, kot so Japonski filharmonični orkester, Državni simfonični orkester RAI iz Milana, Capetownski filharmonični orkester, Ruski državni simfonični orkester, Orkester Sanktpeterburške filharmonije. Njegovi solo recitali in koncerti z orkestri so poželi pohvale občinstva in kritikov v ZDA, Južni in Srednji Ameriki, Evropi, na Japonskem, Kitajskem, Tajvanu in v Južni Koreji. Repertoar Andreja Pisareva je zelo širok, saj se posveča tako skladbam Bacha, Mozarta, Liszta, Chopina kot tudi Rahmaninova, Debussyja, Prokofjeva in Šostakoviča.

Po koncertu v eni od najprestižnejših evropskih dvoran - leipziškem Gewandhausu - so kritiki zapisali: "Njegovo igranje je izjemno po svoji treznosti in popolnem nadzoru. Brezhibna sorazmerja, pridih zamaknjene skromnosti, popoln občutek uravnoteženosti in fraze so bili pogosto osupljivi."

Andrej Pisarev bo pod dirigentskim vodstvom šefinje dirigentke Orkestra Slovenske filharmonije Keri-Lynn Wilson ter ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije izvedel Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru, op. 102, Šostakoviča, ki vsekakor velja za enega tistih skladateljev, ki so do obisti poznali zakonitosti klavirja in klavirske igre.

Koncert bo uvedla simfonična fantazija P. I. Čajkovskega z naslovom Vihar, simfonična fantazija v f-molu, op. 18, ki je druga iz niza skladateljevih simfoničnih pesnitev. Nastala je leta 1873, zunajglasbeni navdih pa je Čajkovski našel v Shakespearovi tragikomediji z enakim naslovom.

V drugem delu koncerta bo na sporedu Pravljična pesnitev skladateljice Sofije Gubajduline, ki je ob Schnittkeju in Denisovu nedvomno eno najpomembnejših ruskih skladateljskih imen po Šostakoviču. Od leta 1992 živi v Nemčiji, postala pa je tudi članica Akademije umetnosti v Berlinu, Svobodne akademije umetnosti v Hamburgu in Kraljeve švedske glasbene akademije v Stockholmu. Pravljična pesnitev je nastala leta 1971 kot naročilo za glasbo k češki pravljici Majhna kreda.

Koncert bo zaključila suita Prokofjeva Zaljubljen v tri oranže - suita, op. 33, s katero je skladatelju uspelo glasbeno oživiti parodistično pravljico, prepleteno z ironijo in grotesko.

Vljudno vabljeni.

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si