O-STA

Pospeševalnik ABC - Acceleration Business City aprila 2015 začenja z delovanjem v ljubljanskem BTC Cityu

Pospeševanje inovativnosti in prodora podjetniških rešitev na globalni trg

Odpira se novo poglavje v zgodbi pozicioniranja Slovenije kot inovativne države v širšem regionalnem in globalnem prostoru. Podjetniški pospeševalnik ABC (Acceleration Business City) začenja z delovanjem in že vabi startupe in mala podjetja, da se potegujejo za vstop v prvi trimesečni program - Smart Cities, ki bo štartal aprila 2015.

ABC TIM d. o. o., BTC d. d., X lab d. o. o. ter AmCham Slovenija kot ustanovitelji družbe ABCITI d. o. o. ter strateška partnerja IBM Slovenija d. o. o. in Univerza v Ljubljani sestavljajo ekipo, ki ima skupen interes oblikovati inovativno platformo, ki bo motor za zagon malih podjetij in startupov ter kot takšna potencialni vir ekonomske rasti. V okviru razpisanih programov bo ABC podjetnikom omogočil pridobiti znanja, mednarodno mentorsko podporo, vrhunsko tehnologijo, razvojni kapital in dostop do globalne mreže investitorjev. V pospeševalniku ABC bo tudi prostor za vključevanje Univerze in pretok znanj med raziskovalci in podjetniki. Z ustanovitvijo Inštituta za razvoj startupov in mladih podjetij ABC bo ABCITI d. o. o. spodbudil prenos raziskovalnih dosežkov, znanj in idej v konkretne podjetniške rešitve. Spoznajte cilje in spremljajte dogajanje.

V ponedeljek, 9. marca 2015,

vas ob 11. uri vabimo na predstavitveni dogodek za medije

v Inovacijski center IBM v Kristalni palači, 3. nadstropje (Ljubljana, Ameriška ulica 8).

Jože Mermal, bo kot predsednik Uprave BTC uvodoma orisal razloge za vzpostavitev prvega tovrstnega podjetniškega pospeševalnika v Sloveniji, ki so mu namenili kar 800m2 prostorov, v katerih bo utripala zgodba ABC.

"Ustanovitelji imamo skupni interes zgraditi pospeševalnik kot inovatvinvo platformo, ki bo motor za zagon malih podjetij in startupov. Iskali smo koncept inovativnega mesta, ker želimo temu mestu dati novo poslanstvo s ciljem povezovati poslovneže, študente, mlade podjetnike in raziskovalce. Projekt je skladen z razvojno strategijo BTC, ki v časovni vrsti do leta 2020, ravno leta 2015 izpostavi BTC City kot inovativno mesto. Verjamem, da pospeševalnik ABC lahko spodbudi razvoj naprednejšega poslovnega okolja v Sloveniji."

Dejan Roljič, "osrednji člen" ekipe ABC TIM, ki je izkušnje s stratupi nabiral na Nizozemskem, v ZDA in na Kitajskem bo povedal, kako Slovenijo umestiti na zemljevid držav s prebojnimi inovativnimi zgodbami.

"Pospeševalnik ABC je edinstvena zgodba! Mala podjetja in startupi, ki bodo sodelovali v naših programih, bodo imeli dostop do infrastrukture BTC, kjer bodo lahko preizkusili svoje poslovne rešitve, delali bodo z vrhunskimi mentorji in predavatelji, pri čemer je ključno partnerstvo z X labom, AmCham, CEED in seveda Univerzo v Ljubljani. IBM bo omogočil dostop do najsodobnejše tehnološke infrastrukture, imamo tudi globalne investitorje, skratka, celovit in trajnostno naravnan koncept, ki vodi k uspehu."

Julij Božič, "vizionar" na čelu IBM Slovenija in močan podpornik razvojne zgodbe pospeševalnika ABC, bo predstavil ambicijo povezovanja startupov z inovacijskimi centri IBM po svetu.

"IBM ima izjemno mrežo Inovacijskih centrov v kar 42 državah. Tistim, ki bodo vključeni v program pospeševalnika ABC, bomo omogočili, da se z njimi povežejo in po potrebi tudi gostujejo v katerem izmed njih. Poleg mentorskega programa, ki ga bomo kot IBM zagotavljali, je tu še celotna najsodobnejša tehnološka infrastruktura IBM, ki bo pomembno podprla delo startupov."

Uvodnim predstavitvam bo sledil slavnostni podpis listine o strateškem partnerstvu družb ABCITI d. o. o. in IBM Slovenija z Univerzo v Ljubljani, ki jo zastopa "povezovalec" med akademskim in podjetniškim svetom, rektor dr. Ivan Svetlik.

"Univerza v Ljubljani krepi steber prenosa znanja in podpira različne oblike sodelovanja z gospodarstvom in negospodarstvom. Pospeševalnik vidimo kot eno od tistih podpornih oblik, kjer lahko študenti, raziskovalci, vsi, ki imajo podjetniške želje in ideje, najdejo svoj prostor mreženja, razvijajo podjetniška znanja in povezujejo iniciative za uspešno umeščanje na trg."

Na dogodku bodo prisotni tudi predstavniki AmCham, X lab in CEED Slovenija, ki se bo tudi aktivno vključil v delovanje pospeševalnika ABC. Vsi sodelujoči bodo na voljo za vaša vprašanja in razpravo.

Cilj ABC pospeševalnika je ustvariti naprednejše poslovno okolje v Sloveniji ter inovativnim podjetnikom omogočiti dostop do mednarodnih investitorjev in pospešiti njihov prodor na globalni trg. Povezovanje različnih partnerjev pomeni kreiranje naprednega poslovnega okolja, v katerem bodo svoje mesto našli tako podjetniki kot raziskovalci.

V prvem letu delovanja bosta izpeljana dva trimesečna programa v okviru katerih se bodo izoblikovale za investitorje atraktivne zgodbe s ciljem povečanja tržne vrednosti podjetij, ki bodo zaključila program. Usmerjenost h kakovostnemu in trajnostnemu delovanju ABC pospeševalnika je sestavni del strategije pozicioniranja Slovenije kot inovativne države, ki se proaktivno vključuje v mednarodni prostor.

Veselimo se vaše udeležbe na dogodku in se priporočamo za najavo v vašem mediju. Zaradi lažje organizacije prosimo, da udeležbo potrdite do petka, 6. marca, po mailu press@abc-accelerator.com ali na telefon 040 666 678 (Ladeja Godina Košir - komunikacijsko vozlišče ABC). V naprej hvala in se veselimo soustvarjanja z vami.

Ekipa pospeševalnika ABC

Ljubljana, 4. marec 2015