O-STA

Normiranci: Davčno osnovo si izračunajte z Datinim kalkulatorjem

Samostojni podjetniki se lahko ob registraciji podjetja odločijo, da bodo imeli status normiranca. Vse prevečkrat se status normiranca povezuje z dejstvom, da podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov ni potrebno voditi poslovnih knjig (računovodstva). Resnica je daleč od splošnega mnenja, ki se množično širi med podjetniki. Res je le, da normirancem ni potrebno voditi poslovnih knjig za ugotavljanje davčne osnove.

Kljub temu mora samostojni podjetnik voditi določene evidence in spoštovati mesečne obveznosti, kot so na primer vodenje knjige izdanih računov, obračun prispevkov in plač ter oddaja predpisanih obrazcev na FURS, obračun DDV, če je podjetnik zavezanec za DDV, obračun amortizacije ter vodenje poslovnih knjig za poslovne potrebe in druge mesečne obveznosti.

Pisali smo že o tem, da so se davčno priznani normirani odhodki povečali iz 70% na 80% prihodkov. Spremenjena stopnja davčno priznanih normiranih odhodkov v višini 80 % se uporablja za davčna obdobja, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2015 dalje. Za leto 2014 so torej davčno priznani normirani odhodki še 70%. Spremembe obračuna lahko primerjate z našim Informativnim izračunom za normirance.

Kdaj je rok za oddajo davčnega obračuna?

Na podlagi 51. člena Zakona o davčnem postopku morajo normiranci do 31. marca 2015 predložiti obvezni davčni obračun, ne glede na višino davčne obveznosti oziroma davčne terjatve.

Davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov lahko ugotovite z našim Informativnim izračunom za normirance. Računate lahko tako za leto 2014 kot tudi 2015.

Kalkulator - normiranci

Za več informacij o vodenju knjig obiščite seminarja Kako voditi enostavno knjigovodstvo in Na kaj moram biti pozoren kot normiranec. Za pomoč pri odločitvi se lahko obrnete na naše svetovalce, ki so dosegljivi na telefonski številki 01 600 1530 in na e-mailu data@data.si.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na seminar

Povezava do člana: http://data.si/blog/2015/03/06/normiranci-do-konca-marca-morate-oddati-davcni-obracun/