O-STA

ZELENO PERO 2015 - državno tekmovanje jutri

ZELENO PERO - državno tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo SVETLOBE in z njo povezanih tehnologij, bo na osnovnih in srednjih šolah potekalo jutri

Drugo državno tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov ZELENO PERO, bo na 15-ih slovenskih osnovnih in srednjih šolah, potekalo jutri. Tema tekmovanja bo tema, ki jo je OZN razglasila za leto 2015 - SVETLOBA in z njo povezane tehnologije. Gre za edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, ki ga od lani organizira društvo Planet Zemlja, nanj pa se je doslej odzvalo 38 šol oziroma 560 učencev in dijakov.

Šolski del tekmovanja, ki je potekal 4.2.2015 je prinesel 74 bronastih priznanj, 53 tekmovalcev pa je doseglo rezultat, s katerim so se uvrstili na državno tekmovanje. Razglasitev zmagovalcev bo potekala na svetovni dan zemlje, 22.4.2015 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, prispevki sodelujočih pa bodo po zaključku tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Fotografijo s podelitve bronastih priznanj na Škofijski klasični Gimnaziji Ljubljana, lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

O projektu ZELENO PERO:

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci.

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero pa se bo potegovalo 193 mladih. V tem letu so se lahko tekmovanja udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol.