O-STA

Župan Bojan Kontič in podpredsednica državnega zbora Andreja Katič na sprejemu pri predsedniku Republike Srbske

Velenje, 18. marec 2015 - Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič se je v teh dneh mudil v Republiki Srbski (BiH). V ponedeljek, 16. 3. 2015, se je na povabilo predsednice Vlade Republike Srbske Željke Cvijanović mudil na delovnem srečanju v Banja Luki s ciljem pospešitve gospodarskega sodelovanja med regijama.

V spremstvu poslanke in podpredsednice Državnega zbora RS Andreje Katič se je srečal z županom Banja Luke Slobodanom Gavranovićem. Na srečanju so se dogovorili za organizacijo več gospodarskih multilateral ter za sodelovanje na področju športa in kulture, projektni skupini obeh mest pa bosta okrepili aktivnosti za skupno pridobivanje investicijskih in razvojnih sredstev iz evropskih in ruskih skladov. Prvo srečanje gospodarstvenikov obeh strani bo tako potekalo v prvi polovici meseca maja v Velenju.

Župana in podpredsednico Državnega zbora RS sta v nadaljevanju obiska sprejela tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in predsednica Vlade Republike Srbske mag. Željka Cvijanovič. Pogovorili so se predvsem o možnostih za prodor gospodarstev obeh regij na tretje trge in o načinih za ustvarjanje novih mest ter čim hitrejšo integracijo BiH v Evropsko unijo.

Delegacijo Mestne občine Velenje so sprejeli tudi v Narodni skupščini, kjer je pogovor tekel o izmenjavi idej na področju zmanjševanja birokratskih ovir, izboljšanja davčnega nadzora ter o krepitvi socialnega podjetništva, zadružništva in spodbujanja podjetnosti mladih.

Predsednica Vlade Republike Srbske mag. Željka Cvijanović je v spremstvu ministra za industrijo Petra Djokića in poslanca v Narodni skupščini Marka Vidakovića že konec januarja obiskala Velenje. Namen takratnega srečanja je bil okrepiti gospodarsko, kulturno, športno in politično sodelovanje, poiskati možnosti za izmenjavo dijakov in študentov ter za skupno koriščenje evropskih sredstev.