O-STA

Banke bodo z majem podražile plačilne storitve

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da bo 9 od 17 bank do maja podražilo plačilne storitve, ki jih najbolj pogosto uporabljajo potrošniki.

Zakaj bodo banke podražile svoje storitve?

Nekatere banke so kot razlog za podražitve navedle povišanje stopnje davka na finančne storitve s 6,5 na 8,5 odstotka z začetkom letošnjega leta. Davek, ki je bil uveden na začetku leta 2013, je takrat veliko bank izkoristilo kot izgovor za prekomerne podražitve svojih storitev.

Vse banke počasi dražijo poslovanje z bančnim računom, le Delavska hranilnica od začetka leta 2013 ni podražila storitev.

Kako prihraniti?

Prihranijo lahko le tisti, ki se bodo odločili za zamenjavo banke. Pomemben razlog za zamenjavo banke je podatek, da je pri poslovanju na bančnem okencu mogoče z zamenjavo banke prihraniti tudi do 177,82 evra letno, pri poslovanju s spletno banko pa do 66,46 evra letno.

Stroške si lahko znižate, četudi banke ne boste zamenjali. Prihranite lahko tako, da začnete poslovati s spletno banko, saj boste tako lahko na letni ravni v povprečju prihranili 87,40 evra ali 45 odstotkov.

Ne želite ali nočete plačevati s spletno banko?

Tisti, ki ne želite ali ne morete poslovati s spletno banko, v bližini pa imate le omejeno izbiro poslovalnic različnih bank, lahko pretehtate med naslednjimi možnostmi:

  • Plačilo računov z direktno obremenitvijo je občutno cenejše od plačevanja na bančnem okencu. Preverite ugodne plačilne storitve položnic v trgovinah in na bencinskih servisih. Ponekod je možno položnico ceneje poravnati tudi na bankomatu.
  • V nekaterih mestih so skrb za potrošnike pokazale občine, ki za omejen nabor storitev (običajno gre za javne storitve in lokalna podjetja) omogočajo brezplačno plačilo položnic na mestni blagajni. Preverite to možnost na svoji občini.
  • Nekatere banke ponujajo komitentom popust, če se odločijo za paket bančnih storitev. Pred odločitvijo pa dobro premislite, da ne boste na koncu zaradi nakupa dodatnih storitev, ki jih ne potrebujete, plačali več. Ponekod so na voljo tudi popusti pri plačilih za upokojence.

Več si lahko preberete tukaj.

Mogoče bi vas utegnil zanimati tudi naš seminar Metode plačevanja na spletu in davčna obravnava, kjer lahko spoznate metode plačila preko spleta.

Prijava na izobraževanje

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/03/19/banke-bodo-z-majem-podrazile-placilne-storitve/