O-STA

Prvi korak lahko odloči med uspehom in neuspehom

Ste tik pred pričetkom podjetniške poti in se sprašujete, biti samostojni podjetnik (s.p.) ali ustanoviti družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)? Prvi korak lahko odloči med uspehom in neuspehom in odločitveni razlogi so lahko zelo različni in številčni, predvsem pa odvisni od vsakega posameznega primera.

Nekaj osnovnih razlik med s.p. in d.o.o. smo za vas zbrali v spodnji tabeli.

Razlike s.p. in d.o.o.

S.P.D.O.O.
Osebna odgovornostDA (odgovarjate z osebnim premoženjem)NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja)
Osnovni kapitalNi potreben7.500,00€ (lahko v denarju, sredstvih ali poljubno kombinirano), na VEM točki izključno v denarju.
UstanovitevBrezplačno na VEM točkiBrezplačno na VEM točki
Obdavčitev dobička16%, 27%, 41%, 50% (dohodninska lestvica)Davek od dohodkov pravnih oseb - 17%
Vodenje poslovnih knjigNorminirani odhodki (80%)
Enostavno knjigovodstvo
Dvostavno knjigovodstvo
Norminirani odhodki (80%)
Dvostavno knjigovodstvo

Rezervirajte si termin

Osebna odgovornost

Če ste samostojni podjetnik (s.p.) odgovarjate z vsem svojim premoženjem, medtem ko v družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) odgovarjate le z vloženim kapitalom.

Razmislite o tem, koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi, saj ste kot s.p. absolutno odgovorni in odgovarjate z vsem svojim premoženjem, medtem ko odgovarjate v gospodarski družbi le z vloženim kapitalom oziroma z lastnino družbe.

Osnovni kapital

Pri ustanovitvi s.p. osnovnega kapitala ne potrebujete, medtem ko pri registraciji d.o.o. potrebuje 7.500 evrov kapitala, ki je lahko v denarju, v sredstvih ali poljubno kombinirano.

Ustanovitveni stroški

V kolikor imate osnovni kapital v denarju, ustanovitvenih stroškov pri registraciji d.o.o. ni, pri kapitalu v sredstvih pa moramo podjetje registrirati pri notarju (po notarski tarifi).

Ustanovitvenih stroškov pri registraciji s.p. ni.

Na VEM točki lahko brezplačno registrirate podjetje

Obdavčitev dobička

Višina dobička, ki ga pričakujete, je pomemben dejavnik odločitve. Stopnje obdavčitve dobička med s.p. in gospodarsko družbo so različne. Dohodek samostojnega podjetnika je obdavčen po dohodninski lestvici (16 %, 27 %, 41 % in 50%), davek od dohodkov pravnih oseb (d.o.o.) pa ima enotno davčno stopnjo - 17 %. Dodatno se plača 25% davek, v kolikor želite dobiček preliti v svoj žep.

Preberite tudi Ustanovitev s.p. ali d.o.o. - o tem odloča vaš dobiček!

Vodenje poslovnih knjig

Samostojni podjetnik lahko izbira med tem, ali bo normiranec ali bo imel enostavno ali dvostavno knjigovodstvo, d.o.o. ima dvostavno knjigovodstvo.

Normiranci: obveznosti si izračunajte z Datinim kalkulatorjem

Pred registracijo podjetja na naši VEM točki si je potrebno rezervirati termin. Lahko nas pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete po elektronski pošti na data@data.si.

Svetujemo vam tudi, da se udeležite vašega brezplačnega seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/03/23/prvi-korak-lahko-odloci-med-uspehom-in-neuspehom/