O-STA

BODOČI RAZISKOVALCI Z JESENIC?

Jutri se bo na Gimnaziji Jesenice, odvilo predavanje projekta OD MLADEGA RAZISKOVALCA DO ZNANSTVENIKA, ki se letos izvaja že tretjič zapored v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola. Tega izvaja društvo Planet Zemlja s pomočjo strokovnjakov različnih področij in tako bodo dijaki 3. letnikov te šole, jutri ob 11.45 prisluhnili direktorju Znanstvene Fundacije Slovenije, dr. Edvardu Kobalu o tem, s kakšnimi izzivi se srečujejo pri svojem delu znanstveniki, kaj prinaša znanost človeštvu, kje so meje vesolja ipd.

Zavodi, ki so projekt gostili v preteklem šolskem letu, so izrazili zadovoljstvo nad pridobljenimi informacijami in zgodbami, ki so do njih prihajale iz prve roke - roke znanstvenika. V časih ko ljudje hitimo odgovorom nasproti, v svetu ki si zastavlja vse več vprašanj, je namreč poklic znanstvenika vse bolj dragocen. In ker se morajo mladi v tem svetu precej zgodaj odločiti za študij in poklic, je informacija s prve roke lahko zelo dragocena. Prepričani smo, da bodo mladi nad predavanjem navdušeni.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 30. marca ob 10. uri na Osnovni šoli Sostro, kjer bodo učenci 4. razredov izvajali projekt Plastenkina zgodba.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 300 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).