O-STA

Podžupan Igor Žavbi ob prazniku Občine Kamnik: "Duh Rudolfa Maistra naj nas spremlja, skupaj vztrajajmo na naši poti in uspelo nam bo."

Z današnjimi slovesnostmi ob prazniku Občine Kamnik smo se že dvajseto leto zapored poklonili rojaku, častnemu občanu, pesniku, predvsem pa borcu za severno mejo Rudolfu Maistru-Vojanovu s položitvijo vencev na rojstno hišo Rudolfa Maistra, v preddverju občinske stavbe, s proslavo pri spomeniku Rudolfa Maistra, dogajanje pa sklenili v Domu kulture Kamnik z osrednjo slovesnostjo s podelitvijo priznanj Občine Kamnik. Naziv častni občan Občine Kamnik je prejel gospod Janez Majcenovič.

Dediščina generala Rudolfa Maistra je izjemna, vedno bolj se zavedamo dragocenega darila ljudi, kakršen je bil on, saj so prav oni tisti, ki so nam omogočili, da smo danes Slovenci svobodni in še vedno govorimo svoj jezik. Združuje vrednote, ki so temelj vsakega naroda in na katere smo tudi Kamničanke in Kamničani še posebej ponosni.

Prireditve v sklopu praznovanj Občine Kamnik potekajo že od začetka meseca marca, natančneje od 9. marca, in se bodo sklenile s tradicionalnim Maistrovim pohodom, v soboto, 11. aprila, danes pa so potekale osrednje prireditve.

Sprva sta podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar simbolno položila venec na rojstno hišo Rudolfa Maistra, med udarnimi ritmi promenadnega nastopa Mestne godbe Kamnik na Glavnem trgu pa sta ob prisotnosti praporščakov skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Ivanom Miroslavom Sekavčnikom, predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevžem Koširjem, predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonkom Cvekom, predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Matjažem Ravnikarjem, predsednikom Zveze slovenskih častnikov območnega združenja Kamnik - Komenda Marjanom Schnablom in predsednikom društva Demos na Kamniškem mag. Igorjem Podbrežnikom položila lovorjev venec v preddverju občinske stavbe.

Sledila je slovesnost pri spomeniku Rudolfa Maistra s sodelovanjem Častne enote Slovenske vojske, Policijskim orkestrom pod vodstvom Romana Grabnerja in praporščaki.

Po simbolni položitvi venca delegacije k spomeniku velikega človeka, generala Rudolfa Maistra-Vojanova je zbrane najprej v imenu Občine Kamnik in župana Marjana Šarca pozdravil in nagovoril gostitelj, podžupan Igor Žavbi in v svojem govoru orisal pomen generala Maistra, ki je z izjemnimi dosežki za vedno zaznamoval slovenski narod in srčno dokazal, kaj pomeni biti odgovoren do države: "Ne smemo se sramovati lastne države, čeprav vemo, da ni vse rožnato. S ponosom stojim pred spomenikom velikega moža, ki je imel jasne cilje in močno ljubezen do domovine. Naj nam bo Rudolf Maister v zgled, da se da doseči še tako težke cilje."

Slavnostna govornica, ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v svojem govoru poudarila pomemben doprinos generala k narodni zavesti in kulturi. Celoten govor ministrice preberite tukaj.

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kamnik s podelitvijo priznanj Občine Kamnik, častni občan Občine Kamnik je postal Janez Majcenovič

Zvoki slovenske himne v izvedbi Mestne godbe Kamnik in Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik so naznanili začetek osrednje slovesnosti praznika Občine Kamnik, ki se je odvijala v hramu kulture občine Kamnik, Domu kulture Kamnik. Goste je v imenu župana Občine Kamnik Marjana Šarca, ki zaradi zdravstvenih težav okreva v ljubljanskem Kliničnem centru, nagovoril slavnostni govornik, podžupan Igor Žavbi. "Dovolite mi, da vam prenesem pozdrave našega župana Marjana Šarca, ki vam ob prazniku naše občine iskreno čestita. Kot vam je znano, zaradi bolezni okreva v ljubljanskem Kliničnem centru. Naj povem, da je pred nekaj urami uspešno prestal operacijo in bo najverjetneje kmalu premeščen v domačo nego.
V nedeljo bomo praznovali obletnico rojstva našega rojaka Rudolfa Maistra in hkrati največji praznik Občine Kamnik. Naša občina se sooča z mnogimi težavami, gospodarskimi, socialnimi. Število investicij ni takšno, kot bi želeli.
A to ne pomeni, da se nič ne spreminja na boljše. Lahko se pohvalimo z mnogimi uspehi, zlasti, če jih pogledamo v luči vsesplošnega varčevanja. V obdobju od preteklega praznika smo začeli in dokončali kar nekaj projektov, nekateri pa na svoj zaključek še čakajo. Med drugimi smo začeli z deli na področju kohezije. Občina Kamnik je t.i. vodilna občina za celoten projekt, zastopa občine Domžale, Mengeš, Trzin, Komendo in Cerklje. Junija 2014 smo z županom Škofljice Ivanom Jordanom izposlovali sestanek na Vladi, ki je kasneje sprejela sklepe, ki so nam dali možnost začeti dela z lastnimi sredstvi. V ta namen smo vzeli posojilo in začeli z deli na področju kanalizacije in vodooskrbe. Na tunjiškem delu dobro napredujemo, do letošnjega septembra je načrtovan zaključek na tem delu. V Stranjah načrtujemo zaključek v juniju, čeprav je skalnat teren zelo zahteven,pa tudi ozke ceste predstavljajo problem za stroje. Južni krak, kjer gre za vodooskrbo, pa je v večini že zaključen. Izvaja se povezava na jugu, perovski del pa bo zaključen do poletja. Upamo lahko, da se nam bo pogum pri začetku del obrestoval. Dela so se pričela tudi na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik, kjer gre za nadgradnjo, saj bo le tako lahko zadostila okoljskim zahtevam. Znašli smo se v veliki zagati, saj odločb o črpanju kohezijskih sredstev še ni, čas pa nas preganja. Ko bomo dobili odločbe o kohezijskih sredstvih, bomo lahko začeli z naslednjo fazo in stroje poslali tudi v Tuhinjsko dolino. Dokler odločb ni, črpamo kredit, ki ga bo kmalu zmanjkalo, zato je hitra odločitev Vlade za nas odločilnega pomena. Kohezija je trenutno največji projekt, ki ga izvajamo, pohvala in zahvala pa gre ekipi pod vodstvom Suzane Stražar." Celoten govor podžupana preberite tukaj.

Podelitev priznanj Občine Kamnik

"Obraz človeka, ki je ves dan delal, je truden in oči so ugasle. In vendar je na takem obrazu, ki ga je utrudilo pošteno delo, neka posebna ponosna zavest: nisem izgubil dneva!"

Bronasto priznanje Občine Kamnik

  • Društvo Demos na Kamniškem za dosežke v prizadevanju za uveljavitev temeljnih civilizacijskih načel o dostojnem obeležju grobišč žrtev pomorov, ki jih je na območju občin Kamnik in Komenda zagrešila totalitarna oblast takoj po drugi svetovni vojni, za ohranjanje demokratičnih izročil koalicije Demos na Kamniškem ter za prispevek k narodni spravi na Kamniškem in Komendskem in
  • Janez Bratovž za prispevek pri promociji in prepoznavnosti občine Kamnik na gostinskem in turističnem področju, za zasluge pri projektu Okusi Kamnika in Trnič na vsako mizo, s čimer je velikoplaninski sir trnič umestil v vrhunsko kulinariko.

Srebrno priznanje Občine Kamnik

  • Kulturno društvo Mešani pevski zbor Odmev Kamnik za 34-letni prispevek k bogatenju ter prepoznavnosti kamniške in slovenske zborovske kulture in izjemne uspehe na slovenskih ter mednarodnih glasbenih tekmovanjih in
  • Franc Poljanšek za dolgoletno sodelovanje pri razvoju in spodbujanju folklorne dejavnosti na Kamniškem.

Zlato priznanje Občine Kamnik

  • Anton Ftičar za več kot 30-letni prispevek h kakovostni ravni kulturnih prireditev na Kamniškem, zavzeto strokovno pomoč in zgledno ustvarjalno spodbudo ljubiteljskemu kulturnemu snovanju, izborno dopolnjevanje kulturne ponudbe z vrhunskimi umetniškimi dosežki domačih in tujih (po)ustvarjalcev, ohranjanje spomina na znamenite osebnosti s Kamniškega ter avtorski doprinos k oblikovanju in širši prepoznavnosti kulturne podobe kamniške občine.

Naziv častni občan Občine Kamnik

  • Janez Majcenovič za življenjsko delo na področju naravoslovnih strok in pomenljive prispevke, ki jih je ob poklicnih zadolžitvah vseskozi dopolnjeval z govorico glasbe in v spremstvu vrednot najširših duhovnih razsežnosti, s čimer je bogatil Kamnik in obenem prispeval ugleden delež k njegovi širši prepoznavi in uveljavitvi.

Obrazložitve vseh nagrajencev, njihove uspehe, dosežke in prizadevanja, ki dajejo dodaten pečat k doprinosu lokalne skupnosti in izven nje, si lahko preberete tukaj.

Industrijska dediščina - rdeča nit osrednje slovesnosti

Ni naključje, da scenografijo letošnje slovesnosti dopolnjujejo različni predmeti kamniške bogate industrijske zapuščine. Občina Kamnik se zaveda pomena in bogastva te do nedavnega najpomembnejše dejavnosti v naši občini in v tej smeri napoveduje odločne akcije za ohranjanje industrijske dediščine. Stol, Svilanit, Utok, Alprem in Smodnišnica kljub žalostnim usodam ostajajo v Kamniku, kot opomin za nazaj in priložnost za naprej. Nedavno je bila prav tukaj, v prostorih Doma kulture Kamnik, ustanovljena vseslovenska mešana skupina, sestavljena tako iz strokovnjakov kot entuziastov, ki so svoje znanje in zagnanost združili v prvi slovenski platformi za ohranjanje industrijske dediščine. Lahko rečemo, da so začeli na pravem kraju.

Poleg recitalov Srečka Kosovela in Frana Albrehta v izvedbi Roka Kunaverja in Gašperja Jarnija, sta v kulturnem delu sodelovali še Mestna godba Kamnik pod vodstvom Martina Dukariča in Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik pod vodstvom doktorja Andreja Missona. Za vezno besedo je poskrbela Alenka Resman Langus.

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kamnik se je ob dobrotah, ki so jih pripravile marljive članice Društva podeželskih žena Kamnik - Komenda, zaključila s prijetnim druženjem številnih gostov, Kamničank in Kamničanov, ki gojijo Maistrov duh, njegovo dediščino in njegove prevečkrat prezrte vrednote.