O-STA

S kakovostnim poslovnim načrtom do razpisnih sredstev in bančnih posojil

Poslovni načrt je dokument, katerega poglavitni namen je utemeljiti poslovno priložnost. Z njim podjetnik svojo podjetniško idejo spravi korak bližje k realizaciji. Obsega konkretne cilje in poti za njihovo dosego.

Le dobro napisan poslovni načrt ne zadostuje, pomembno je, da ne obleži nekje v predalu, temveč da podjetnik uresničevanje zapisanega stalno preverja in načrt po potrebi spreminja in dopolnjuje.

Kako težko je pripraviti dobrega?

Priprava dobrega poslovnega načrta, ki ne bo le mrtva črka na papirju, terja relativno veliko časa.

Najpomembnejši je finančni del poslovnega načrta, saj šele na podlagi dobro pripravljenega lahko podjetnik upa na javna sredstva ali bančne kredite. Ta del v grobem obsega podatke o stroških, denarnem toku, kazalnikih poslovanja ipd.

Poleg naštetega finančni načrt obsega še predstavitev vizije in ekipe, predstavitev pravnih in organizacijskih vidikov svoje podjetniške ideje, analizo trga in konkurenco.

Zakaj je poslovni načrt tako pomemben?

Prednosti poslovnega načrta

Poslovni načrt pride prav, ko želi podjetnik svoje podjetje prijaviti na razpise za denimo javna (evropska ali slovenska) povratna oziroma nepovratna sredstva, ali pa ko želi pri banki najeti posojilo, išče investitorja oziroma alternativni vir kapitala.

Po preveritvi podjetniške ideje, pripravite dober poslovni načrt

Če želi podjetnik kandidirati na razpisih, je seveda nujno, da se informira o aktualnih razpisih. Ker priprava razpisne dokumentacije v nekaterih primerih traja tudi do nekaj mesecev, je priporočljivo, da ima podjetnik poslovni načrt izdelan že vnaprej.

Če imate že izdelanega, njegovo kakovost preverite z našimi strokovnjaki, ki so posebej specializirani za pripravo poslovnih načrtov.

Zakaj poslovni načrt?

Ga lahko podjetnik napiše sam?

Ker je od dobro pripravljenega načrta precej odvisen uspeh pri pridobivanju finančnih sredstev, je morda bolje, da se pri ali po pripravi načrta o njem posvetuje s strokovnjakom, ki je posebej specializiran na tem področju.

Na Datini delavnici boste poslovni načrt za svoje podjetje lahko pripravili sami. Nad pripravo bo bdela pri nas zaposlena izkušena sodelavka na področju priprave dokumentacije za javne razpise.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anita Andrenšek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/03/30/s-kakovostnim-poslovnim-nacrtom-do-razpisnih-sredstev-in-bancnih-posojil/