O-STA

Telekom Slovenije odslej zagotavlja hitri mobilni internet LTE/4G tudi med gostovanjem na Hrvaškem

Ljubljana, 30. marca - Od danes dalje Telekom Slovenije svojim uporabnikom omogoča prvo komercialno gostovanje LTE, in sicer v omrežju operaterja Hrvatski Telekom na Hrvaškem. Navedeno pomeni, da lahko odslej uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije tudi med gostovanjem na Hrvaškem v omrežju Hrvatskega Telekoma (omrežje z imenom HR-CRONET ali T-Mobile HR ali HT HR) izkoriščajo vse prednosti omrežja LTE. Gre za prvi unilateralni LTE mednarodni roaming Telekoma Slovenije, ki bo v prihodnje tovrstno storitev svojim uporabnikom omogočil tudi v drugih državah.

Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije lahko sicer trenutno gostujejo v omrežjih 483 operaterjev v 204 državah sveta. Pri tem imajo prenos podatkov GPRS na voljo v omrežjih 296 operaterjev v 131 državah, UMTS pa pri 187 operaterjih v 94 državah. Bogat nabor operaterjev, pri katerih je možno gostovanje, tako uporabnikom mobilnih storitev Telekoma Slovenije omogoča, da v posamezni državi izberejo omrežje operaterja, ki jim zagotavlja najboljšo pokritost in najboljšo kakovost želene storitve.

V Sloveniji Telekom Slovenije trenutno omogoča hitri mobilni internet LTE/4G v več kot 200 slovenskih krajih, mobilno omrežje pa nenehno nadgrajuje. V mobilnem omrežju Telekoma Slovenije trenutno deluje že preko 400 baznih postaj LTE, ki pokrivajo več kot 80 odstotkov prebivalstva. Konec leta 2015 v družbi načrtujejo 92-odstotno pokritost prebivalstva s signalom LTE/4G, hkrati pa bodo mobilno omrežje, skladno s potrebami po dodatni prepustnosti in zmogljivosti na posameznih lokacijah, nadgrajevali s tehnologijo LTE-Advanced (LTE-A). Ta omogoča še višje prenosne hitrosti večjemu številu uporabnikov, ki na določeni lokaciji istočasno uporabljajo prenos podatkov.