O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - V Velenju tretja slovenska konferenca za invalide

Velenje, 7. april 2015 - V četrtek, 9. aprila, in v petek, 10. aprila, bo v Vili Bianca potekala tretja konferenca "Skupnost po meri invalidov" pod pokroviteljstvom varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije Vlaste Nussdorfer.

Tema letošnje konference je "Videti in uvideti - slepi invalidi v skupnosti".

Udeležence konference bodo nagovorili župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije Vlasta Nussdorfer, predstavnik Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Cveto Uršič, predsednik Sveta za invalide Mestne občine Velenje Valter Golob ter direktorica Inštituta Integra Sonja Bercko Eisenreich.

Prvi dan konference bodo predavali Katjuša Koprivnikar iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, ki bo govorila o vključevanju slepih in slabovidnih v okolje, mag. Cveto Uršič z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo predstavil tehnične pripomočke za slepe, dr. Andreja Zapušek Černe nam bo približala dostopnost informacij za slepe in slabovidne, turistična vodnica Tina Hudnik bo govorila o senzorno oviranih osebah v turizmu. Referat na temo Knjižnica slepih in slabovidnih bo predstavila Sanja Grobovšek iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Mateja Manadalys iz Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje pa bo povedala, kakšne motnje lahko nastajajo pri branju in pisanju.

Predavanjem bodo lahko prisluhnile tudi osebe s slušnim aparatom ali polževim vsadkom, saj je v dvorani Vile Biance napeljana slušna (indukcijska) zanka.

Praktične vidike prostovoljstva v skupnosti bodo predstavili predsednik Društva Invalid Konovo Ladislav Bračič, Andrej Cvernjak bo govoril o Udarniku Mladinski center Velenje, Viki Vertačnik pa o projektu Bontonček.

V četrtek ob 15. uri bomo za goste konference odprli Črni bar pri Villi Bianci, kjer se bodo lahko gostje v popolni temi posladkali s piškoti in spili skodelico kave. Posebnost Črnega bara je ta, da se lahko vsakdo vživi v vlogo slepih in tako spremeni svoj pogled na zaznavanje sveta. Pogostitev v baru bo brezplačna.

V petek začenjamo konferenco v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, kjer si bomo ogledali zbirke, prilagojene slepim in slabovidnim. Nato nam bo Zaposlitveni center GEA v hotelu Razgoršek pripravil sprejem in degustacijo, kjer bodo na pokušino dobrote, ki jih bodo za udeležence konference pripravili invalidi, zaposleni v zaposlitvenem centru. Sledi senzorični sprehod po mestu, ko bomo spoznavali Velenje s pomočjo čutil: prek vida, vonja, sluha in okusa.

Mestna občina Velenje je naziv "občina po meri invalidov" prejela leta 2004. S predavanji, konferencami in programi z aktivnostmi za invalide si ves čas prizadevamo, da imajo invalidi v našem mestu enake možnosti in pravice, kot ostali občanke in občani. V minulem letu smo v dvorani Vile Biance napeljali indukcijsko zanko, izdali Vodnik za invalide ter vodič v braillovi pisavi, zagotovili tolmača za slovenski znakovni jezik na vseh javnih občinskih proslavah in usposobili turistične delavce za delo s senzornimi osebami. Štirinajst zaposlenih v javnih institucijah je obiskovalo tečaj za uporabo slovenskega znakovnega jezika, delovali sta skupina za samopomoč za osebe s težavami v duševnem zdravju in posvetovalnica za osebe z oviranostmi. V preteklem letu smo se odločili, da ponudimo enkratno subvencijo za priklop naprave za pomoč na daljavo. SOS gumb se lahko nahaja na zapestnici ali na telefonu. Na novih lokacijah smo postavili 22 klopi, z držali za pešce smo opremili več stopnic. Namestili smo osem novih naprav za zvočne signale na semaforjih.

V Velenju je bila prva konferenca za invalide leta 2012, naslednja 2013.

Organizatorja konference sta Mestna občina Velenje in Inštitut Integra, Inštitut za razvoj človekovih potencialov.