O-STA

Uporabniki mini VEM: Ne pozabite oddati obračuna DDV!

S 1. januarjem se je spremenila zakonodaja glede določanja kraja obdavčitve, kar pomeni, da so sedaj vse telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja in elektronske storitve obdavčene v kraju, v katerega spada prejemnik. Več o tem smo pisali tukaj.

Finančna uprava RS želi uporabnike ureditve mini VEM pred prvo oddajo posebnega obračuna DDVod telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev obvestiti o posebnostih pri oddaji posebnega obračuna DDV in plačila DDV v povezavi z uporabo posebne ureditve mini VEM.

Oddaja posebnega obračuna DDV je obvezna

Davčni zavezanec mora predložiti posebni obračun DDV za vsako koledarsko trimesečje ne glede na to, ali so bile telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ali elektronske storitve opravljene ali ne. Prvi obračun morajo tako davčni zavezanci oddati do 20. aprila 2015.

Če davčni zavezanec, ki uporablja posebno ureditev, v obračunskem obdobju v nobeni državi članici potrošnje ne opravi storitev po posebni ureditvi, predloži obračun DDV, v katerem navede, da v zadnjem obdobju ni opravljal storitev (nični obračun DDV).

Posebni obračun DDV mora predložiti v elektronski obliki prek sistema e-Davki.

Oddaja praznega obračuna DDV

Za oddajo praznega posebnega obračuna DDV davčni zavezanec dokument odpre in vloži, ne da bi vnašal zneske. Pri izpolnjevanju posebnega obračuna DDV se posebej vnese znesek opravljenih storitev iz države identifikacije (dobave iz Slovenije) ter znesek opravljenih storitev iz poslovnih enot v državah članicah.

Podrobnejša navodila najdete na povezavi.

Za kakršna koli dodatna vprašanja z davčnega področja lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali pošljete e-mail na data@data.si.

Pošljite povpraševanje

Vsi, ki bi radi razumeli "logiko" DDV-ja v RS in izven RS svetujemo obisk seminarja Osnove DDV in primeri iz prakse.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/04/09/uporabniki-mini-vem-ne-pozabite-oddati-obracuna-ddv/