O-STA

ZLATO ZELENO PERO 2015 je šlo na Ptuj, Slovenj Gradec in Ljubljano

Na 15-ih osnovnih in srednjih šolah z Gorenjske, Koroške, Štajerske, Dolenjske, Prekmurja, Zasavja in Osrednje regije, je letos potekalo že drugo državno tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov ZELENO PERO v organizaciji društva Planet Zemlja. Izmed 52 novinarskih prispevkov, s katerimi so se mladi uspeli uvrstiti na državno tekmovanje, je komisija izbrala tri najboljše, ki bodo šli v roke mladih iz osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

Prispevke otrok, ki so pisali novinarske prispevke na temo SVETLOBA in z njo povezane tehnologije, je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: dr. Igor Vobič, predstojnik katedre za novinarstvo na FDV, Klemen Blokar, predsednik astronomskega društva Vega, Simona Kojc Hribar, učiteljica in mag. Tanja Cegnar, meteorologinja. Ta je med 52 prispevki mladih, najbolje ocenila prispevke:

Lucije Skarlovnik iz srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Carine Petrič iz osnovne šole Ljudski vrt Ptuj in Patricije Kavčič iz Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

Srebrno priznanje bo domov odneslo 24 učencev in 5 dijakov.

Prejemniki priznanj in s tem avtorji najboljših prispevkov bodo prejeli priznanja na slovesni podelitvi, ki bo potekala na svetovni dan Zemlje, 22.4.2015 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Gre za edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, nanj pa se je doslej odzvalo 38 šol oziroma 560 učencev in dijakov. Prispevki sodelujočih bodo objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

Tekmovanje Zeleno pero, ob mednarodnem letu svetlobe in z njo povezanih tehnologij, podpira Gospodarsko razstavišče Ljubljana z razstavo 1001 izum, ki bo na ogled vse do 2. julija. Razstavo si je ogledalo že prek 120 milijonov ljudi po vsem svetu in je primerna za vse generacije, zlasti za mlade od 7. leta dalje.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

O projektu ZELENO PERO:

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

Gre za edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, nanj pa se je doslej odzvalo 38 šol oziroma 560 učencev in dijakov.

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci.

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero pa se je potegovalo 193 mladih. V tem letu so se lahko tekmovanja udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol.