O-STA

V Celju se je s koncertom na Krekovem trgu v središču starega mestnega jedra, na katerem je pelo več štiristo mladih pevcev in pevk iz uradno zaključil 31. Mednarodni mladinski pevski festival

Znani tudi uradni rezultati 31. Mednarodnega pevskega festivala

Celje, 19. april 2015, Z današnjim koncertom na Krekovem trgu v središču starega mestnega jedra Celja se je tudi uradno zaključil 31. Mednarodni mladinski pevski festival v Celju, ki ga je organiziral Zavod Celeia Celje v času od 15. do 19. aprila 2015. Na koncertu je zapelo več kot 400 mladih pevcev. V programu je sodeloval tudi Tolkalni orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom Damirja Korošca. Ljubitelji petja so lahko uživali v zares čudovitem glasbenem dogodku. Mladim pevcem so dirigirali Sebastjan Vrhovnik (Slovenija), Bo Johansson (Švedska), Hansruedi Kämpfen (Švica), Damijan Močnik (Slovenija) in Jean-Claude Wilkens (Francija), sicer člani mednarodne žirije, ki so v dneh festivala ocenjevali nastope zborov v posameznih kategorijah.

Od slovenskih zborov, ki so nastopili na tekmovanju 31. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala 2015 se je najbolje odrezal Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje, ki ga vodi Matjaž Vehovec. Zbor, ki je nastopil v kategoriji A Otroški pevski zbori, je dosegel 84,4 točk in prejel srebrno plaketo. Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje je prejel tudi Posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Odlično je nastopil tudi Mladinski pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici, ki ga vodi Matej Romih. Zbor je prav tako nastopil v kategoriji A Otroški pevski zbori in osvojil 80 točk ter srebrno plaketo. Zbor je osvojil tudi Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu skupine A.

Med tujimi zbori je največje število točk 92,00 in zlato plaketo ter denarno nagrado osvojil Dětský sbor Pražská kantiléna, Praga, Češka, ki ga vodita Lea Esserová in Monika Nováková. Zbor je nastopil v kategoriji C Dekliški pevski zbori. Zbor je prejel tudi priznanje za najboljšo izvedbo

skladbe, napisane po letu 1990, ki ga podeljuje Zveza Glasbene mladine Slovenije.

Odlično se je odrezal tudi Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Hrvatska, ki ga vodi Vesna Svalina. Zbor je nastopil v kategoriji B Mladinski pevski zbori. Zbor je osvojil 91,00 točk in zlato plaketo ter denarno nagrado. Dirigentka Vesna Svalina je prejela tudi Posebno nagrado za najprepričljivejši dirigentski nastop.

Med tujimi zbori je Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu kategorije B osvojil Chlapecký sbor BONIFANTES, Pardubice, Češka, ki ga vodi Jan Míšek. Med tujimi zbori je Nagrado občinstva na tekmovalnem koncertu kategorije C osvojil Madetojan musiikkilukion kuoro, Kempele,

Finska, ki ga vodi Elina Könönen.

Tudi letos je festival spremljala Minutka za pesem, projekt, s katerim smo glasbo ponesli tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se je pričel v četrtek, 16. aprila in zaradi slabega vremena zaključil v petek, 17. aprila 2015. V tem času je "pevsko oživelo" središče mesta na "Zvezdi", kjer so nastopili raznoliki instrumentalni in pevski sestavi iz Celja.

Letošnji 31. Mednarodni mladinski pevski festival so popestrili tudi Celjski glasbeni sprehodi, noviteta letošnje ponudbe Koncertnega abonmaja. Na tematskem sprehodu skozi mesto, poimenovanem Na mladih (pevcih) svet stoji so udeleženci v družbi lokalnega vodnika Uroša Mijoška izvedeli vse o prvem Mladinskem pevskem festivalu, o rojstvu celjskega rokenrola, o mladem Otu, ki je očaral srca celjskih sprehajalcev in še mnogo več ...

URADNI REZULTATI 31. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA CELJE 2015

Uradni rezultati

1. tekmovalni koncert

Kategorija A Otroški pevski zbori

Št. točkPlaketa
Otroški zbori
Lautitia Gyermekkar, Debrecen, Madžarska86,0Srebrna
Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Slovenija84,4Srebrna
Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu, Hrvaška82,0Srebrna
Mladinski pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici, Slovenija80,0Srebrna
Vörösmarty Gyermekkórus, Budimpešta, Madžarska80,0Srebrna

Uradni rezultati

2. tekmovalni koncert

Kategorija B Mladinski pevski zbori

Št. točkPlaketa
Mladinski zbori
Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Hrvaška91,0Zlata Denarna nagrada
Chlapecký sbor BONIFANTES, Pardubice, Češka88,0Srebrna
Sušický dětský sbor, Sušice, Češka81,5Srebrna

Uradni rezultati

3. tekmovalni koncert

Kategorija C Dekliški pevski zbori

Št.Plaketa
Dekliški zbori - Girls' Choirs
Dětský sbor Pražská kantiléna, Praga / Češka92,0Zlata Denarna nagrada
Madetojan musiikkilukion kuoro, Kempele, Finska86,0Srebrna
Sušický dětský sbor, Sušice, Češka82,0Srebrna
Corala Fantasia, Vaslui, Romunija80,0Srebrna

OSTALA PRIZNANJA IN NAGRADE

Nagrado občinstva za nastop v kategorij A Otroški pevski zbor je prejel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici, ki ga vodi: Matej Romih.

Nagrado občinstva za nastop v kategorij B Mladinski pevski zbor je prejel Chlapecký sbor BONIFANTES, Pardubice, Češka, ki ga vodi: Jan Míšek.

Nagrado občinstva za nastop v kategorij C Dekliški pevski zbor je prejel Madetojan musiikkilukion kuoro, Kempele, Finska, ki ga vodi: Elina Könönen.

Priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane po letu 1990, ki ga podeljuje Zveza Glasbene mladine Slovenije, je prejel Dětský sbor Pražská kantiléna, Praga, Češka, ki ga vodita Lea Esserová in Monika Nováková.

Posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev, je prejel Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski, Velenje, ki ga vodi: Matjaž Vehovec.

Posebno nagrado za najprepričljivejši dirigentski nastop je dobila Vesna Svalina, ki vodi Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Hrvaška.

Prilagamo tudi fotomaterial:

Zaključni koncert 31. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala na Krekovem trgu Celje

Foto: Arhiv Zavod Celeia Celje

Fotomaterial je prav tako dostopen na FB V Celju smo face

Več informacij: Jerneja Kolar, odnosi z javnostmi in promocijo, 03 42 87 941, 051 681 997, e-pošta:novice.zavodceleia@celje.si