O-STA

HealthDay.si in Bayer "meetsup" dogodek privabil ogromno zagonskih podjetij

14 podjetij iz regije predstavilo svoje projekte s področja e-zdravstva. · S projekti bodo kandidirala za pospeševalnik Grants4Apps, ki je odprta inovacijska pobuda podjetja Bayer HealthCare AG. · Zanimanje zagonskih podjetij izredno, predstavljeni zelo kakovostni projekti.

Ljubljana, 22. maj 2015 - V sredo zvečer sta iniciativa HealthDay.si in Bayer d.o.o. skupaj organizirala prvi regijski "meetup" dogodek inovativnih zagonskih podjetij na področju e-zdravstva. Dogodek je bil namenjen predstavitvi zagonskih podjetij iz Alpe Adria regije in predstavitvi Bayerjevega partnerskega programa Grants4Apps, ki podpira zagonska podjetja, katerih storitve imajo potencial za ustvarjanje vrednosti za zdravnike in bolnike.

Program omogoča zagonskim podjetje, da se v okviru Bayerjeve odprte iniciative Grants4Apps potegujejo za sodelovanje v inkubatorju. Pospeševalnik oz. inkubator družbe Bayer HealthCare je prvič odprl svoja vrata zagonskim podjetjem s področja zdravstvene tehnologije v letu 2013. Drugi krog programa Grants4Apps pospeševalnika se približuje. V prihodnjem mesecu bodo izbrali 5 novih inovativnih zagonskih podjetij, ki bodo vključena v program pospeševalnika.

Gosta regijskega dogodka sta bila dr. Jesus del Valle, vodja pospeševalnika Grants4Apps iz družbe Bayer HealthCare in Jessica Federer, direktorica za digitalne projekte Bayer. Dogodek je vodil odgovorni urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan. Rdeča nit dogodka je bilo mreženje, izmenjava informacij in spoznavanje novih možnosti sodelovanja tako med inovativnimi zagonskimi podjetji in družbo Bayer HealthCare AG, kot na lokalni ravni.

Zanimanje podjetij je bilo izjemno, tako da sta organizatorja HealthDay.si in Bayer morala narediti ožji izbor podjetij. Štirinajst podjetij je svojo idejo in rešitev na kratko predstavilo v obliki debate z voditeljem, številna vprašanja z občinstva pa so še dodatno pripomogla k vzdušju in zanimivosti predstavitev. Tista podjetja, ki se niso prestavila na uradnem delu, so lahko svoje ideje in projekte predstavila predstavnikom Bayerja in drugim potencialnim partnerjem v drugem delu dogodka, saj je bil dogodek zelo neformalne in inovativne narave prav z namenom čim lažje izmenjave informacij.

Med podjetji, ki so se predstavila v Ljubljani, je bilo osem podjetij iz Slovenije, 3 iz Hrvaške in po eno iz Srbije in Italije. Nekatera podjetja že tržijo svoje rešitve, druga še iščejo distributerje in partnerje ali pa imajo rešitev, ki ji manjka le še nekaj mesecev do "izplutja". Vsem pa je skupno to, da njihova rešitev predstavlja inovacijo v e-zdravstvu.

Zagonska podjetja, ki so se predstavila:

Adora (Slovenija) je prestavila rešitev za operacijske sobe, ki temelji na Kinnect

tehnologiji, kirurgom pa omogoča upravljanje z dokumentacijo pacienta z gibi in

glasovnimi ukazi; BioSistemika (Slovenija) preprosto in dostopno programsko opremo za laboratorijske raziskave; Bodyrecog (Hrvaška) je prestavila rešitev, ki z merjenjem proporcev človeškega telesa in analizo prejetih podatkov pomaga nadzorovati telesno težo in motivirati osebo. Fbcommunication (Italija) je predstavil Interactive Monitoring Service, ki omogoča nadzor pri jemanju zdravil pri kroničnih bolnikih. Geneplanet (Slovenija) ponuja genetsko analizo in testiranje bolezni na podlagi DNK. Bioinformatično podjetje Genialis (Slovenija) razvija inovativne rešitve za analizo podatkov znanstvenih raziskav s področja biokemije. Htec (Srbija) nudi Humeds, sistem za snemanje in interpretacijo podatkov EKGja. Kardiobit (Slovenija) razvija rešitev, ki bo spremljala srce.

Mediately (Slovenija) je prestavil aplikacijo, ki ponuja lokaliziran seznam zdravil za zdravnike. Mesi (Slovenija) razvija inovativne diagnostične pripomočke;

Oculus diagnostika (Slovenija) razvija rešitev, ki bo pomagala pri zgodnji diagnozi

Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Pirikom (Hrvaška) ponuja Hospital Cube, kontejner za odlaganje in recikliranje medicinskih odpadkov (zdravil) v bolnišnicah. Sigyn (Hrvaška) razvija programsko opremo za farmacevtska podjetja. Visifield (Slovenija) je prestavilo znanstveno orodje za 3D vizualizacijo elektroporacije tkiv.

Tako Bayer kot skupnost HealthDay.si, ki združuje slovenska podjetja na področju zdravstvenih tehnologij, so bili navdušeni nad predstavljenimi projekti in izrazili veliko navdušenje nad tem, da je v državah naše regije toliko inovativnega duha in odličnih idej, povezanih s prakso. Dr. Jesus del Valle, vodja pospeševalnika Grants4Apps iz družbe Bayer HealthCare je dogodek povzel z naslednjimi besedami: " Fascinantno je videti, kako je start-up scena "zavzela" tako lep kraj, kot je Ljubljana. Zelo sem bil navdušen nad kakovostjo kandidirajočih projektov iz cele regije: Slovenije, Hrvaške in Srbije. Predstavilo se je celo start-up podjetje iz Italije. Predstavljeni projekti so temeljili na konkretnih primerih in so pokrivali področja, kot so: raziskave & razvoj, marketing, sodelovalnost bolnika in spemljanje bolnika na daljavo. Vse to kaže na velik talent in zrelost zagonskih podjetij v vaši regiji. Čudovito!" Predstavnik Maranda, člana iniciative HealthDay.si Gregor Cuzak pa je dejal: "Tehnologija in inovacije niti v zdravstvu niso dovolj, svoje rešitve je potrebno predstavljati na najboljši možni način, vztrajno, pogumno, odločno. Neodvisni partnerji smo se v iniciativo HealthDay.si povezali zato, da si pri tem pomagamo, naš trg pa je cel svet. Zahvaljujemo se Bayerju, da nas je pri tem podprl"

Več o pospeševalniku Grants4Apps na https://www.grants4apps.com/

# # #

O družbi Bayer HealthCare

Skupina Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na področjih varovanja zdravja, kmetijstva in visokotehnoloških materialov. Bayer HealthCare, podskupina družbe Bayer AG z letnim prometom v višini 20,0 mlrd EUR (2014), je ena vodilnih svetovnih inovativnih družb na področju varovanja zdravja in proizvodnje zdravil s sedežem v nemškem Leverkusnu. Podskupina opravlja globalne dejavnosti v štirih poslovnih enotah: Animal Health (veterinarska zdravila in izdelki za nego živali), Consumer Care (zdravila, ki se izdajajo brez recepta, in prehranska dopolnila), Medical Care (medicinski pripomočki) in Pharmaceuticals (zdravila, ki se izdajajo na recept). Cilj družbe Bayer HealthCare je izumiti, razviti, proizvesti in tržiti izdelke za izboljšanje zdravja ljudi in živali po vsem svetu. Družba Bayer HealthCare ima 60.700 zaposlenih po vsem svetu (31. 12. 2014), in sicer v več kot 100 državah. Za več informacij obiščite www.healthcare.bayer.com.

O HealthDay.si

Skupnost HealthDay.si je neformalno združenje, ki je nastalo na pobudo 6 neodvisnih podjetij in organizacij, ki so bodisi sami health-tech startupi, ali pa so del njihovega podpornega okolja. To so Mesi, Xlab, Marand, Doctrina, InternetWeek.si in Startup iniciativa. V pol leta odkar deluje, je skupnost organizirala dva domača in en mednarodni dogodek, svojo dejavnost pa širi tudi s povezovanjem z mednarodnimi partnerji, kakršna sta Health 2.0 in Grants4Apps. Skupnost vodi tudi imenik vseh slovenskih Health-tech startupov in zainteresiranih strokovnjakov imenovan Green Book. Na dogodkih HealthDay.si se srečujejo startupi, zdravniki, informatiki, investitorji, študentje, raziskovalci, akademiki, mentorji in drugi.

Contact:

Katja Kresse, Tel. 01 5814 413

E-Mail: katja.kresse@bayer.com

Spremljajte nas na Facebooku: www.facebook.com/healthcare.bayer
Spremljajte nas na Twitterju: https://twitter.com/BayerHealthCare

Forward-Looking Statements

This release may contain forward-looking statements based on current assumptions and forecasts made by Bayer Group or subgroup management. Various known and unknown risks, uncertainties and other factors could lead to material differences between the actual future results, financial situation, development or performance of the company and the estimates given here. These factors include those discussed in Bayer's public reports which are available on the Bayer website at www.bayer.com. The company assumes no liability whatsoever to update these forward-looking statements or to conform them to future events or developments.