O-STA

Mladi zmaji iz Zaloga 15. z nogometom proti diskriminaciji - Čamac je obeležil 8. leto svoje prisotnosti v zaloški lokalni skupnosti

Četrtni mladinski center Zalog, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je v sodelovanju z Društvom DIH - Enakopravni pod mavrico, Copenhagen Panna House, Zavodom Divja misel, Društvom za gojenje ustvarjalnega mišljenja in bivanja - gumb, Zvezo društev petanke Slovenije ter številnimi prostovoljci, na Plati, športnem igrišču Osnovne šole Zalog, pripravil 15. izvedbo družabno rekreativne prireditve Plata - Z nogometom proti diskriminaciji. Ob tej priložnosti smo z mladimi utrjevali prijateljske vezi, krepili občutek za fair - play in razbijali predsodke do drugačnosti.

Mladi so se pomerili na turnirju v malem nogometu in na turnirju v metanju trojk. Dogodek so popestrile raznolike športne igre in predstavitev moštvene športne igre Petanka. Posebne pozornosti med obiskovalci so bili deležni gostje danske organizacije Copenhagen Panna House, ki so se na turneji po osmih evropskih mestih, ustavili v Zalogu in predstavili ulično tehniko nogometnega preigravanja Panna. V improviziranem "ringu" so mladi tudi sami preverili kako spretni so z okroglim usnjem. Svojo kreativnost so lahko sprostili na številnih ustvarjalnih delavnicah (izdelava priponk, barvna in reciklažna ustvarjalnica, poslikava telesa, pihanje velikih milnih mehurčkov). V okviru dogodka smo gostili Knjižnico pod krošnjami, v kateri so bili na voljo številni zanimivi naslovi knjig za vse generacije. Na delavnici "Sadnica" pa smo z izdelavo sadnih nabodal in osvežilnih koktejlov poudarili pomen zdrave prehrane.

Na nogometnem turnirju je tokrat sodelovalo 18 moštev iz Zaloga in ostalih delov Ljubljane, skupno več kot 120 rekreativnih nogometašev. Ti so ob začetku turnirja, skupaj s sodnikom in organizatorjem prebrali Fair Play prisego. Pokala za končno zmago sta to pomlad ostala v Zalogu. V kategoriji do 15 let se je ob koncu veselilo moštvo FC Zalog, medtem ko je bila v kategoriji starejših najboljša ekipa Mešano na žaru. Za najboljšega igralca turnirja do 15 let je bil izbran Marko Glišič, med starejšimi pa Jasmin Šljivar. Nogometašem se je na igrišču za krajši čas pridružil tudi župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Žiga Krmec. S posebnim povabilom so bili z nami na nogometnem igrišču nogometaši s statusom begunca iz Društva Odnos.

Za prigrizek so, ob zvokih glasbe, katero so izbrali mladostniki, odlično poskrbele številne prostovoljke. ki so za nogometaše in ostale sodelujoče ter obiskovalce, pripravile sendviče in osvežilne napitke. V dogajanju na Plati so znova uživale vse generacije Založanov, med katerimi so prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Dogodek so poleg ustanoviteljice JZ Mladi zmaji - Center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, Mestne občine Ljubljana, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Programa Erasmus+, Zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT, s svojim prispevkom omogočili tudi: Zavod Turizem Ljubljana, Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL, Program Korak Centra za socialno delo Ljubljana Moste - Polje Ljubljana, Oskar Rent d.o.o., Prostovoljno gasilsko društvo Zalog ter podjetja iz lokalnega okolja: Panem d.o.o., Gigola d.o.o. PE Vevška pekarna, Perutnina Ptuj d.d. V imenu mladih se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Marko Taljan, koordinator v Četrtnem mladinskem centru Zalog

Doris Novak, koordinatorica v Četrtnem mladinskem centru Zalog