O-STA

Dohodnina 2014: Vračilo preplačila lahko pričakujete jutri, nov sveženj v petek

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Davčni organ informativne izračun dohodnine sestavlja na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi posredovali zavezanci za dohodnino.

Prvi sveženj informativnih izračunov so zavezanci za dohodnino dobili že 31. marca 2015, preostali zavezanci pa lahko pošto iz Finančne uprave pričakujejo v začetku junija. Več o temu smo pisali tukaj.

Preveč plačana dohodnina bo nakazana 28. maja 2015

Zavezanci, ki so v začetku aprila na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, so imeli do 30. aprila 2015 čas za vložitev ugovora, če so ugotovili, da podatki v informativnem izračunu niso bili pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena.

Izračunajte si dohodnino za leto 2014

Preveč plačana dohodnina bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2015. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 1. junij 2015.

Naslednji sveženj izračunov bo odposlan 29. maja 2015

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen v petek, 29. maja 2015.

Kaj storiti v primeru napačnega izračuna dohodnine si preberite tukaj.

Če boste ugotovili, da podatki v vašem informativnem izračunu niso pravilni, morate vložiti ugovor. V nasprotnem primeru storite davčni prekršek. Globa
zanj je od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS.

Zavezanec mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, če mu informativni izračun ne bo bil vročen do 15. junija 2015. Kako to stori preberite v članku Kdaj mora zavezanec sam vložiti napoved za odmero dohodnine?

Davčni zavezanci kot fizične osebe imajo možnost odplačila davka na več obrokov, v določenih primerih pa so lahko upravičeni tudi do odloga ali celo do odpisa davka. Preverite, kdo je upravičen do odpisa, odloga in obročnega odplačevanja davka.

Pripravila: Anja Grahek

Povezava do članka: http://data.si/blog/2015/05/27/dohodnina-2014-vracilo-preplacila-lahko-pricakujete-jutri-nov-svezenj-v-petek/