O-STA

Razstava v Dvorcu Novo Celje

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 28. maja 2015, ob 20. uri v baročnem Dvorcu Novo Celje:

PROSTOR ZA ASOCIACIJE BOGDAN ČOBAL (slike) • METKA KAVČIČ (kipi) • LUDVIK PANDUR (slike)

Avtorje in njihova dela bosta predstavili Alenka Domjan in Milena Zlatar. V kulturnem programu ob otvoritvi bosta sodelovala Simona Kropec (vokal) in Uroš Planinc (kitara).

Predstavljen opus Bogdana Čobala daje vpogled v dolgoletno slikarsko delo mariborskega slikarja, pedagoga in likovnega teoretika. Razkriva avtorjevo neutrudno raziskovanje barvne tvarine, ob tem pa v zadnjem obdobju - kar ne nazadnje dokazuje tudi pričujoča razstava - še vešče eksperimentiranje s formo likovnega nosilca in umeščanjem le-tega znotraj razstavnega prostora. - Kipi Metke Kavčič pristno naseljujejo staro arhitekturo, čeprav so nastali v času kibernetike. Gre za eksponate, ki so se dotikali kože in zdaj šepetajo intimne zgodbe. So predmeti čutnega zaznavanja in so še zgovornejši zaradi povezave z avro prostora, s spominom na prvo slovensko pesnico Fanny Hausmann (1818-1853) in njeno poezijo, ki govori o intimnih občutjih in človekovi povezanosti z naravo. - Slikarstvo Ludvika Pandurja je vez med preteklim in sedanjim. Je razgibano slikarsko polje, kamor umetnik naseljuje pokrajino ali ženska telesa v gibu flamenka, ali pa samo krhko podobo, ki lebdi v barvni atmosferi in se izgublja nekje med naturalizmom in abstraktnim. V to popolno svobodo barvnega plesa umetnik zariše sled realne podobe, ujete v trenutek občutja, neponovljivega in nezamenljivega.

(Povzetek iz spremnih besedil v publikaciji Prostor za asociacije (Matjaž Brulc: Bogdan Čobal, Alenka Domjan: Ludvik Pandur in Milena Zlatar: Metka Kavčič).

Razstava bo na ogled do 30. avgusta 2015, samo ob sobotah in nedeljah, od 17. do 20. ure. Druge dni pa po dogovoru ob predhodni najavi po tel.: 041 338 519

Več informacij: ZKŠT Žalec, 03 712 12 82