O-STA

Vabilo na pogovor o Pikettyjevih tezah

Ena najbolj odmevnih knjig v širšem družboslovnem in humanističnem prostoru v zadnjih letih je tudi knjigotrška uspešnica tu- in onstran oceana:

Thomas Piketty: Kapital v XXI. stoletju.

Z njo francoski ekonomist ni očaral le evropskih, temveč tudi ameriške bralce in jih navdušil za svojo humanistično naravnano in slogovno izdelano znanstveno prozo, na kakršno v časih hegemonije modelne ekonomije, niso bili več navajeni. V obsežni knjigi sintetičnih spoznanj, pridobljenih z velikopotezno zastavljenim podatkovnim rudarjenjem po večstoletnem časovnem pasu moderne dobe, Piketty dokazuje, da smo sredi dolgega vala poglabljanja razslojevanja med peščico in vsem ostalimi.

Knjiga bo predvidoma jeseni izšla tudi v slovenskem prevodu in ob tej priložnosti je med profesorji treh fakultet UL nastala pobuda za organiziranje interdiciplinarnega seminarja, s katerimi skušamo na disciplinarnih presečiščih področij ved, ki jim pripada tudi Piketty (zlasti ekonomija, sociologija, zgodovinopisje in filozofija) ukresniti trans- in interdisciplinarno razpravo o vprašanjih, ki jih obravnava v svoji knjigi. Po dveh pogovornih večerih na Ekonomski fakulteti in dveh na Fakulteti za družbene vede, je na vrsti pogovor tudi na Filozofski fakulteti.

Vljudno vabljeni jutri, 28. maja 2015, ob 18.00 uri v predavalnico 34 (Filozofska fakulteta, pritličje) na pogovor o Pikettyjevih tezah z dr. Andrejem Uletom in dr. Pavlom Gantarjem.