O-STA

NLB Poslovni forum: Finančna podpora mednarodnemu poslovanju - od varnosti do uvozno - izvoznega financiranja

Danes, 28. maja 2015 je na Brdu pri Kranju v organizaciji NLB potekal Poslovni forum, namenjen izvozno usmerjenim slovenskim podjetjem.

Rdeča nit dogajanja je bila podpora mednarodnemu poslovanju s poudarkom na dveh ključnih vsebinah: kako se izogniti tveganju in kako si lahko izvozniki zagotovijo ustrezne finančne vire.


Goste iz vrst srednje velikih podjetij je uvodoma pozdravil predsednik uprave NLB Janko Medja. V svojem nagovoru je orisal razmere v makroekonomskem okolju, kjer se ob povečani gospodarski krepi tudi optimizem. Zbranim udeležencem je v duhu naraščajočega optimizma dejal: "To so časi, ko je pomembno izkoristiti dobro gospodarsko okolje." Tudi NLB je leto 2014 zaključila pozitivno. K rezultatu je največ doprinesla prav njena vnovična vrnitev na trg. Letošnje leto pa je namenjeno še bolj aktivni podpori podjetjem, njihovi konkurenčnosti in ustvarjanju zmožnosti za boj na mednarodnih trgih." Na koncu je spregovoril še o svojem pogledu na prihodnost: "Če si želimo dolgoročne vzdržnosti, moramo vsi skupaj razmišljati kot družinska podjetja, s pravilnim odnosom do tveganj. Naša vsakodnevna izkušnja je, da morata banka in gospodarstvo aktivno sodelovati. Eden brez drugega ne moremo. Ko se trgi odpirajo, je to sodelovanje še bolj pomembno."

Temu mnenju se je pridružil tudi Samo Hribar Milič, direktor Gospodarske zbornice Slovenije, ki je zbranim udeležencem med drugim dejal: "Pogoji za poslovanje so letos bistveno boljši kot v preteklih letih. Globalno povpraševanje v tem trenutku omogoča, da se izvoz približuje tistemu iz leta 2008. Prav tako slovenska izvozna podjetja lažje dostopajo do financ, zato je zdaj čas, da izkoristijo svoje priložnosti." Kljub temu pa so v gospodarstvu še potrebne reforme, od katerih je poudaril tri ključne: razbremenitev gospodarstva, pospeševanje razvoja in pospeševanje izvoza.

Podpora mednarodnemu poslovanju zbrana v Beli knjigi

V strokovnem delu predavanja, ki je sledilo, so strokovnjaki iz NLB in SID banke predstavili storitve in finančne instrumente, ki nudijo podporo izvoznikom. Za vsa podjetja smo znanja in nasvete s pomočjo praktičnih primerov strnili v Belo knjigo z naslovom Podpora mednarodnemu poslovanju.

V drugem delu srečanja so posamezni predstavniki uspešnih slovenskih izvoznih podjetij predstavili svoje poslovne izkušnje in uporabo storitev ter finančnih instrumentov, predstavljenih v prvem delu.

Posebni gostje: podjetniki, umetniki...

Poseben gost srečanja je bil eden najbolj znanih slovenskih gospodarstvenikov Joc Pečečnik, ki je nadaljeval z optimističnim pogledom v prihodnost: "Slovenija je daleč najbolje pozicionirana država na svetu in tega se je potrebno zavedati." Na vprašanje, kje na osnovi svojih bogatih izkušenj vidi največjo nevarnost za posamezno podjetje v mednarodnih vodah, je odgovoril: "Nevarnost je del procesa in če je ne dojameš, ne moreš biti podjetnik." Sam pravi, da je uspešen podjetnik postal tudi zaradi odličnega sodelovanja z NLB.

Srečanja z izvozniki postajajo tradicionalna

Forum je uradno zaključil član uprave NLB Blaž Brodnjak, ki je izrazil veselje nad tem, da srečanje z izvozniki postajajo tradicionalna.

Dogajanje na Poslovnem forumu je z glasbenimi vložki dopolnil duet Janez Dovč in Boštjan Gombač z venčkom ljudskih napevov evropskih dežel, s fotografijo pa v svet popeljal svetovni popotnik in fotograf Arne Hodalič.

NLB Korporativno komuniciranje

Vsa sporočila za javnost