O-STA

Umetniški dogodek ZAJTRK NA TRAVI


v četrtek, 11. 6. 2015 ob 19. uri v park Tivoli
(od parkirišča proti podhodu pri Moderni galeriji)

v primeru dežja bo dogodek potekal v Narodni galeriji

Glasba: Jacques Offenbach - Barcarolle, Infernal Galop
Priredba in izvedba: Uroš Lajevec



Pri projektu sodelujejo:

Plesalci (Plesni Epicenter Ljubljana):
Blažka Kobal
Maja Vargazon
Aleš Škaper
Tim Dolinšek

Koreografija:
Nina Pišlar

Fotografija:
Mateja Podržaj Batista

Kamera:
Egon Parteli, Studio PRO Kranj

Izdelava konstrukcije okvirja in prevozi:
Boštjan Belič

Happening je nastop - dogodek ali situacija mišljena kot umetnost, običajno kot umetnost nastopanja. Ključni elementi so načrtovani, vendar umetniki včasih pustijo prostor za improvizacijo. Ta nova medijska umetnost zabriše mejo med umetnostjo in njenim občinstvom.

Likovna predloga dogodka je slika Eduarda Maneta "Zajtrk na travi". Leta 1863 je z njo na pariškem "Salonu" izzval ogorčenje. Na sliki je Manet prikazal duh časa in stanje v takratni pariški družbi, ki je za kulisami dobrega okusa in tradicionalnih vrednot skrivala številne izprijenosti. Delo do danes ni izgubilo privlačnosti zaradi večplastnosti v dialogu z dolgo tradicijo slikarstva in ker zastavlja družbena vprašanja, ki morda postavljena drugače kot v času nastanka slike, še vedno terjajo odgovore.

V svojem projektu sem sliko prenesla v današnji čas. Položaj ženske se je v 150 letih močno spremenil. Ni več samo žena, mama ali ljubica. Seveda je vse to, pa tudi uspešna samostojna oseba z lastnimi sredstvi za preživljanje in svojimi pogledi na življenje. Zato sem na sliki vloge zamenjala. Tokrat sta obleko odvrgla moška. Gledalcu sem prepustila vprašanje parov - kdo zapeljuje in kdo je zapeljan - tako lahko vsak najde razlago, glede na subjektivno zavedanje, vrednote in toleranco. Sama predloga slike je sicer podobna. Upoštevala sem prvotno kompozicijo slike, vnesla pa sem nekaj modernejših, sodobnih atributov kot nosilcev zapisa časa. Prikazani so minimalistično, zelo reducirano in morda je ravno zato vsak detajl na sliki toliko pomembnejši.

S projektom želim vzpodbuditi k razmišljanju, kateri dejavniki so vplivali na veliko spremembo v družbi in spremembo družbe same v relativno kratkem času, z zavedanjem kje smo danes in kam nas tok pelje ...?

Breda Puc Križman, dipl. slik.